Διεθνής ομάδα αρχαιολόγων έχει ανακαλύψει το χαμένο άνω μισό άγαλμα του Αιγύπτιου φαραώ Ραμσή του ΙΙ. Αυτή η ανακάλυψη πραγματοποιείται 100 χρόνια από την πρώτη αναγνώριση του κάτω μέρους του αγάλματος.
Το 1930 ο Γερμανός αρχαιολόγος Günther Roeder έφερε στο φως το κάτω μέρος ενός αγάλματος που απεικόνιζε τον Ραμσή Β΄, αλλιώς γνωστό ως Ραμσής ο Μέγας. Ο Ραμσής κυβέρνησε την Κοιλάδα του Νείλου και την ευρύτερη Αιγυπτιακή Αυτοκρατορία από το 1279 έως το 1213 π.Χ., γεγονός που τον κατέστησε έναν από τους μακροβιότερους κυβερνώντες φαραώ στην ιστορία.
Το πρόσφατα ανακαλυφθέν τμήμα του αγάλματος βρέθηκε από μια κοινή ομάδα Αμερικανών και Αιγυπτίων αρχαιολόγων από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.
Ανασύρθηκε όταν η ομάδα ερευνούσε τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ερμούπολης (σημερινή Ελ-Ασμούνιν), η οποία βρίσκεται περίπου 150 μίλια νότια του Καΐρου.
Η κορυφή του αγάλματος έχει μήκος περίπου 3,8 μέτρα και απεικονίζει τον Ραμσή σε καθιστή θέση, φορώντας ένα διπλό στέμμα και την κόμμωση που απεικονίζει τη βασιλική κόμπρα.
Όταν συνδυαστούν τα δύο κομμάτια, το πλήρες άγαλμα θα είχε σταθεί περίπου εφτά μέτρα ύψος, έτσι πιστεύουν οι ερευνητές.
Το ίδιο το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και έχει ιερογλυφικά γραπτά στην πλάτη του που εξυψώνουν τον Φαραώ.
Η ανασκαφή στην Ερμόπολη (σημερινό el-Ashmunin) ξεκίνησε αρχικά για να βρει το θρησκευτικό κέντρο που κάποτε βρισκόταν εκεί κατά τη διάρκεια της εποχής του Νέου Βασιλείου (γνωστή και ως Αιγυπτιακή Αυτοκρατορία), που εκτεινόταν από τον 16ο αιώνα π.Χ. έως τον 11ο αιώνα π.Χ., και διήρκεσε μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ. έως 641 π.Χ.).