Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν εργαζόμενοι σε λατομείο, καθώς βρήκαν τα οστά προϊστορικού μαμούθ. Τα λείψανα του προϊστορικού μαμούθ βρέθηκαν κοντά στον ποταμό «Jyrgalang» στο Κιργιστάν. Την ανακάλυψη έκαναν εργάτες ενός λατομείου, κατά τη διάρκεια μίας εξόρυξης, πριν από λίγες μέρες.
Σε δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Πολιτισμού του Κιργιστάν εξήγησε ότι τα λείψανα βρέθηκαν «στις αμμώδεις περιοχές της αρχαίας πλημμυρικής πεδιάδας του ποταμού Jyrgalang».
Το Κιργιστάν είναι μια ηπειρωτική χώρα που περιβάλλεται από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και την Κίνα. Η ανακάλυψη έγινε στην Περιφέρεια Ισσύκ-Κουλ, η οποία συνορεύει με την Αυτόνομη Περιοχή Ουιγκούρ της Σινγιάνγκ της Κίνας.
Η δήλωση των αξιωματούχων αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι κλήθηκαν αμέσως στο σημείο για να αναλύσουν την αξιοσημείωτη ανακάλυψη.
Βρέθηκαν υπολείμματα δοντιού και γνάθου του μαμούθ
«Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, διαπιστώθηκε ότι βρέθηκαν θραύσματα δοντιού και μιας κάτω γνάθου σε δύο διαφορετικά σημεία, σε απόσταση 140-150 μέτρων το ένα από το άλλο, μέσα σε αμμοχάλικο στο λατομείο, σε βάθος 3-5 μέτρων», εξήγησαν οι αρμόδιοι. «Ένα τμήμα από το θαμμένο οστό βρέθηκε ενώ καθαριζόταν το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι χαυλιόδοντες».
Φωτογραφίες δείχνουν το γιγαντιαίο σαγόνι και τα δόντια του μαμούθ, τα οποία συγκρατούνταν μέσα στην άμμο . Οι αρχαιολόγοι χρειάστηκε να λάβουν ειδική μέριμνα για να διασφαλίσουν τη διατήρηση των οστών.
«Τα εκτεθειμένα οστά δεν παραμένουν για στην αρχική τους κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και καταστρέφονται γρήγορα από την έκθεση στο ηλιακό φως», προστίθεται στο δελτίο τύπου.
«Για τον λόγο αυτό, οι αρχαιολόγοι άνοιξαν μια τρύπα από πάνω προς τα κάτω και καθάρισαν αυτό που βρέθηκε, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν το διατηρημένο κάτω μέρος του κρανίου ενός μαμούθ».
«Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να εξάγουν μόνο μέρος του κρανίου λόγω της κακής κατάστασης των οστών. Τα δόντια και τα θραύσματα της γνάθου που βρέθηκαν νωρίτερα καθαρίστηκαν και διατηρήθηκαν επιτόπου», αναφέρεται ακόμα.
Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει ότι, ενώ οι ανακαλύψεις των δοντιών και της γνάθου είναι μεμονωμένες, «η παρουσία τους σε δύο διαφορετικά σημεία του ίδιου λατομείου υποδεικνύει ότι η περιοχή του λατομείου μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενη για μελλοντικές ανακαλύψεις».
«Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να διασφαλίσουν τη διατήρηση αντικειμένων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, να ενημερώσουν τον κρατικό φορέα και τους αρχαιολόγους για το εύρημα, να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.