Το συγκρότημα Kalush Orchestra θα εκπροσωπήσει φέτος την Ουκρανία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο Τορίνο της Ιταλίας. Οι Kalush Orchestra αναμένεται να τραγουδήσουν για πρώτη φορά σε διεθνές κοινό το απόγευμα της Πέμπτης, σε μια εκδήλωση ενόψει του κύριας διοργάνωσης τον Μάιο ώστε να βοηθήσουν στη συγκέντρωση χρημάτων για τον πόλεμο.
Στα έξι μέλη των Kalush Orchestra, ένα συγκρότημα που «παντρεύει» τη ραπ με την παραδοσιακή ουκρανική μουσική, δόθηκε ειδική άδεια να φύγουν από την Ουκρανία παρά τον στρατιωτικό νόμο που απαγορεύει την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία στρατού, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.
«Θέλουμε να δείξουμε στην παγκόσμια κοινότητα την ουκρανική μουσική, το πνεύμα μας και το πόσο άθραυστοι είμαστε. Χρειαζόμαστε πραγματικά υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», είπε το συγκρότημα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Suspline, το οποίο διοργανώνει τον διαγωνισμό για να επιλέξει τον εκπρόσωπο της Ουκρανίας στη Eurovision.
Κι ενώ οι κανόνες του διαγωνισμού απαγορεύουν ρητά τον πολιτικό λόγο, τις χειρονομίες ή τον πολιτικό στίχο, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται σε μεγάλο βαθμό ένας παράγοντας στον διαγωνισμό τραγουδιού που πέρυσι παρακολούθησαν 183 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως. Τον Φεβρουάριο, μια ημέρα μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών απέκλεισε τη Ρωσία από τον φετινό διαγωνισμό, λέγοντας ότι θα αμαύρωνε μια εκδήλωση που αποσκοπούσε στην προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας και των πολιτιστικών ανταλλαγών.
Το συγκρότημα έφτασε στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για να τραγουδήσει σε μια συναυλία στο Τελ Αβίβ. Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά του για μια προωθητική περιοδεία ενόψει της κύριας εκδήλωσης της Eurovision για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ως ένδειξη στήριξης προς την Ουκρανία.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον τελικό στο Τορίνο. Το αποτέλεσμα προκύπτει από ψήφους του κοινού και της κριτικής επιτροπής.
Την τελευταία φορά που κέρδισε η Ουκρανία ήταν το 2016 με το τραγούδι «1944» της Τζαμάλα, το οποίο αναφέρεται στις σοβιετικές καταχρήσεις στην Κριμαία υπό τον Στάλιν, μόλις δύο χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας.
Το 2009, η Γεωργία συμμετείχε με το ντίσκο τραγούδι «We Don’t Wanna Put In». Οι διοργανωτές όμως το απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς το ως απροκάλυπτα πολιτικό λόγω της αναφοράς του στον Πούτιν μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με τη Γεωργία τον προηγούμενο χρόνο.