Πέμπτη
05 Δεκεμβρίου 2024

«CultureID»: Το καινοτόμο ερευνητικό έργο του ενσωματώνει την τεχνολογία RFID στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το έργο «CultureID - Το Διαδίκτυο του Πολιτισμού» είχε ως στόχο την ανάδειξη και ενσωμάτωση στον πολιτισμό νέων τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η Ρομποτική, η Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
 
Στο πλαίσιο του έργου ενσωματώθηκε τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια πολυεπίπεδη αλληλεπίδραση του προσωπικού του Μουσείου και των επισκεπτών του με τα εκθέματά του. Εγκαθιστώντας RFID ετικέτες σε κάθε έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η θέση του εκθέματος ελέγχεται συνεχώς μέσα από ένα πυκνό δίκτυο από RFID αναγνώστες, δίνοντας τη δυνατότητα καταγραφής και τεκμηρίωσης οποιασδήποτε μετακίνησής του σε ένα νέο λογισμικό. Παράλληλα, το νέο λογισμικό επιτρέπει την ψηφιοποίηση και παρακολούθηση όλου του πληροφοριακού υλικού που αφορά στα εκθέματα του Μουσείου.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας RFID και στις χιλιάδες αρχαιότητες που φυλάσσονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση και τον ασφαλέστερο έλεγχο της αποθήκευσής τους, παρουσιάστηκε πολύ πρόσφατα στο συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με θέμα: MUSEUM STORAGE. CURRENT SITUATION AND NEW CHALLENGES, που διοργανώθηκε στο Παρίσι από 28-31 Οκτωβρίου 2024. Μάλιστα, το ΑΜΘ ήταν το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας που εκπροσωπήθηκε στο συγκεκριμένο διεθνές συνέδριο με την από κοινού ανακοίνωση των: E. Tsangaraki, D.Karolidis, A. Moneda, A. Dimitriou, St. Siachalou, με τίτλο:«RFID in Action: Artifact Storage and Tracking at the Archaeological Museum of Thessaloniki, Greece».

Μέσω της ίδιας τεχνολογίας (RFID) παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα οπτικό-ακουστικής ξενάγησης σε συνολικά 46 εκθέματα του Μουσείου, σύμφωνα με τη θέση τους, μέσω της φορητής συσκευής τους (κινητό, tablet), ενώ καταγράφονται στατιστικά επισκεψιμότητας και απεικονίζονται στο νέο λογισμικό.

Από τον Φεβρουάριο του 2023 σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και λειτουργεί παράλληλα ένα πρωτότυπο «κοινωνικό» ρομπότ, ο Ίντι. Το ρομπότ υποδέχεται σχολεία και παίζει με τους μαθητές παιχνίδια ανακάλυψης/γνώσεων σχετικά με τα εκθέματα του Μουσείου. Επιπρόσθετα, έχει κατασκευαστεί μία φορητή συσκευή με οθόνη αλληλεπίδρασης, στην οποία έχει ενσωματωθεί τεχνολογία ανάγνωσης RFID ετικετών.

Το έργο επιδιώκει την πλήρη ένταξη του πολιτιστικού περιεχομένου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στον ψηφιακό κόσμο. Αντιστοιχώντας RFID ετικέτες σε κάθε αντικείμενο του Μουσείου, δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής αλληλεπίδρασης με αυτό, θέτοντας τις υλικές βάσεις για το «Διαδίκτυο του Πολιτισμού» 

Το ερευνητικό έργο με τίτλο «CultureID - Το Διαδίκτυο του Πολιτισμού» χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) - Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Β’ κύκλος).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ελεύθερη η είσοδος σήμερα σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία

Ελεύθερη είναι σήμερα, Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, η είσοδος για τους επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού. Δωρεάν προσέλευση για...

To ποίημα της Κυριακής: Στο πατρικό σπίτι

στο σπίτι που μεγάλωσα στο πατρικό μου σπίτι γύρισα και χαλάρωσα αλητικο σπουργίτι άσχημο κι αν ερθεί αυτή η θαλπωρή πουθενά δεν θα βρεθεί θα είναι μόνο εκεί γαλήνη να σου ...

Η Πειραιώς Χρυσός Χορηγός στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «The Polar Express» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Πειραιώς, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, έχει τη χαρά να υποστηρίξει, ως Χρυσός Χορηγός, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη με...

Φόρτωση άρθρων...