Παρασκευή
27 Δεκεμβρίου 2024

Η σημαντική ανακάλυψη 33 ελληνικών και ρωμαϊκών οικογενειακών τάφων (Photos)

Πολιτισμός

Στο φως ήρθαν 33 τάφοι χάρη στη συνεργασία Aιγύπτιων και Ιταλών αρχαιολόγων. Πρόκειται για τάφους της Ύστερης Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου.

Αυτή η ανακάλυψη εμπλουτίζει τη γνώση των αρχαιολόγων σχετικά με τις ταφικές συνήθειες των αρχαίων Αιγυπτίων, καθώς και στοιχεία σχετικά με τις κυρίαρχες ασθένειες της εποχής και τα αίτια του θανάτου των απροσδόκητα νεαρών σε ηλικία μουμιοποιημένων ατόμων.

Η κοινή αιγυπτιακή-ιταλική αρχαιολογική αποστολή, γύρω από το Μαυσωλείο του Αγά Χαν, δυτικά του Ασουάν, έχει πραγματοποιήσει μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη από την εύρεση πολλών προηγουμένως άγνωστων οικογενειακών τάφων που χρονολογούνται από την ύστερη, ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο, σύμφωνα με τον Δρ. Μοχάμεντ Ισμαήλ Χαλέντ, Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Η  ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσθέτει μια νέα ιστορική διάσταση στην περιοχή του Αγά Χαν. Μερικοί από αυτούς τους τάφους εξακολουθούν να περιέχουν τμήματα από μούμιες και υπολείμματα ταφικών αντικειμένων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για εκείνη την περίοδο καθώς και  τις επικρατούσες ασθένειες, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι τάφοι για να ανακαλύψουν στην περιοχή.

Ο Δρ. Αϊμάν Ασμαουί, επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο των Αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί περίπου 33 τάφοι, όλοι τους της Ύστερης Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου.

Έρευνες που έγιναν στα υπολείμματα από τις μούμιες, αποκαλύπτουν ότι μεταξύ 30% και 40% των θαμμένων ήταν νέοι άνθρωποι ή νεογέννητα μέχρι και την πρώιμη ενηλικίωση. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική των τάφων, μερικοί έχουν μια θολωτή είσοδο που οδηγεί σε μια ανοιχτή αυλή που περιβάλλεται από πλίνθινους τοίχους, ενώ άλλοι είναι απευθείας σκαμμένοι στον βράχο του βουνού.

Ο Δρ. Αμπντέλ Μόνεμ Σαΐντ, Γενικός Επόπτης των Αρχαιοτήτων Ασουάν και Νουβίας και Διευθυντής της αρχαιολογικής αποστολής στην αιγυπτιακή πλευρά, ανέφερε ότι έχουν βρεθεί αρκετές μούμιες, μεταξύ των οποίων ένας ενήλικας, πιθανώς μια γυναίκα, και ένα παιδί που πιθανότατα πέθανε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους της ζωής. Τα δύο σώματα είναι ακόμα μαζί μέσα σε μια πέτρινη σαρκοφάγο, και η αποστολή σχεδιάζει να μελετήσει τη σχέση τους τους κατά τους επόμενους μήνες.

Η σημαντική ανακάλυψη 33 ελληνικών και ρωμαϊκών οικογενειακών τάφων

Τα ευρήματα των τάφων

Επίσης, βρέθηκαν επίσης πολύχρωμα κομμάτια από κατασκευές παπύρου, πέτρες και πηλό, ξύλινες σαρκοφάγοι και τράπεζες προσφοράς.

Ο Δρ. Saeed θεωρεί ότι η μεσαία τάξη του πληθυσμού του νησιού Ασουάν μπορεί να είχε θαφτεί σε αυτό το μέρος της νεκρόπολης, ενώ η ανώτερη τάξη είχε καταλάβει το άνω μέρος.
Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες και αναλύσεις ακτίνων Χ με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, για να δημιουργηθεί μια πλήρης εικόνα για τις μούμιες, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος του προσώπου, του φύλου, της ηλικίας στο θάνατο, και αν ο θάνατος προκλήθηκε από οργανική νόσο.

Η σημαντική ανακάλυψη 33 ελληνικών και ρωμαϊκών οικογενειακών τάφων

«Εξαιρετικά νεαρές οι ηλικίες θανάτου»

Η Δρ. Patrizia Piacentini, καθηγήτρια αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και διευθύντρια της αποστολής στην ιταλική πλευρά, ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες των μουμιών δείχνουν ότι κάποιοι πέθαναν κατά τη νεότητά τους  και άλλοι από νεογέννητα μέχρι την πρώιμη ενηλικίωσή τους.

Ακόμα, ανιχνεύτηκαν λοιμώδη νοσήματα και διαταραχές των οστών, που αποδείχθηκαν από σημεία ακρωτηριασμού στο πυελικό οστό ορισμένων ενήλικων γυναικών λόγω οστικού τραύματος. Σε ορισμένες μούμιες εντοπίστηκαν σημάδια αναιμίας, αναπνευστικών ασθενειών, φυματίωσης και οστεοπόρωσης.

Επίσης, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις θανάτου σε ηλικιωμένους με σοβαρές οστικές νόσους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«PARANOIA» στον Μικρό Κεραμεικό

Στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός θα παρουσιαστεί από την 1 η Φεβρουαρίου το βιωματικό έργο του Γκυ Ντε Μωπασσάν «PARANOIA» σε σκηνοθεσία- ερμηνεία Νικόλα Βαγιονάκη. Ένα έργο που παρ...

Στο φως τεράστιο ρωμαϊκό υδραγωγείο - Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών (Photos)

Τεράστιο ρωμαϊκό υδραγωγείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών. Οι εργάτες έσκαβαν για να ξεθάψουν και να αλλάξουν έναν παλιό αγωγό φυσικού αερίου. Οι κασμάδες τους έπεσαν σε κ...

Φόρτωση άρθρων...