Από το γνωστό μύθο της αρχαιότητας «Έρωτας και Ψυχή», είναι εμπνευσμένος ο τίτλος της ποιητικής συλλογής της Μαρίας Σ. Άνθη, «Το Κουτί της Αφροδίτης», η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Κούρος». Πρόκειται για την Τρίτη ποιητική της συλλογή αυτή τη φορά με άλλο ύφος στο στίχο αφού με γλαφυρότητα εξυμνεί το ερωτικό στοιχείο και την αξία του στο θνητό άνθρωπο.
Το κουτί της Αφροδίτης που με βάλσαμο το γεμίζει η ψυχή από τη Περσεφόνη, συμβολίζει την ματαιότητα στον ερωτικό κόσμο. Μα κανείς αυτή δεν τη θέλει, είναι από βάλτο έρωτος σαν ο θνητός σε αυτόν μέσα πέσει, καθώς φέρνει στην ψυχή μια χαρμολύπη. Χαρές και λύπες, ευτυχία και δυστυχία αντιθέσεις μεγάλες έχει ανάγκη ο έρως να προχωρήσει και μάθημα η ψυχή να πάρει, όπως στο ποίημα το «Βάλσαμο της Περσεφόνης», αφού στον ερωτικό κύκλο της ζωής κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλον θα έχει. Στο ποίημα «Μυστικός Έρως», το μέλλον είναι αβέβαιο, εκεί που ο έρως όλα τα κινεί λέει ο στίχος με νήμα πεπρωμένων.
Στα τριάντα τέσσερα ποιήματα της συλλογής αυτής, η ροής του έρωτος μας φέρνει ως το σήμερα, εκεί όπου υπάρχει ο έρωτας με το αντίπαλο δέος το θάνατο όπου κάθε άνθρωπος παλεύει να μην πεθάνει η μνήμη του, να μην χαθεί η αγάπη του, ο έρωτάς του, για ό,τι αγαπητό ο καθένας έχει. Αναζητά απεγνωσμένα να περάσει ο έρωτας και η αγάπη στην Αθανασία. Να νικήσει τον αδηφάγο χρόνο.
Βάλσαμο ο έρωτας και βάσανο ανάλογα με ποιο κάλυμμα η ψυχή μας φέρει. Είναι σαν τη πεταλούδα που θα βγει τόσο πολύχρωμη κάθε φορά, όσο η σοφία της φύσης το επιτρέπει, όπως στα ποιήματα «Σημάδι ήταν νοερό», «Τα χείλη έσμιξαν», «Η Αγάπη σου», «Μη δε σε δω» κ.α.