Μια σπάνια συλλογή από 27 αργυρά ρωμαϊκά νομίσματα, που χρονολογούνται μεταξύ 94 και 74 π.Χ., ανακαλύφθηκε στο απομακρυσμένο νησί της Παντελλερίας, στη Σικελία στην Ιταλία. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης, από μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Thomas Schaefer από το πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, στη Γερμανία.
Τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν στην Ακρόπολη του Αρχαιολογικού Χώρου της αρχαίας ελληνικής αποικίας του Σελινούντα στη Σικελία, στο αρχαίο λατομείο Cava di Cusa και στο νησί Παντελλερία.
Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο σημείο όπου, το 2010 είχαν έρθει στο φως 107 ρωμαϊκά αργυρά νομίσματα, σε σχετικά μικρή απόσταση από τις τρεις αγαλμάτινες κεφαλές των αυτοκρατόρων του Καίσαρα, της Ιουλίας Αγριππίνας και του Τίτου, οι οποίες είχαν ανακαλυφθεί λίγα χρόνια νωρίτερα.
Πότε κόπηκαν τα νομίσματα
Τα νομίσματα είχαν κοπεί στη Ρώμη και ανάγονται στην περίοδο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, την ίδια περίοδο με το πρώτο εύρημα.
«Η ανακάλυψη…προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρονολόγηση των γεγονότων, τις εμπορικές επαφές και τις πολιτικές σχέσεις που σημάδεψαν την Μεσόγειο την εποχή της Δημοκρατίας», εξηγεί ο Francesco Paolo Scarpinato, περιφερειακός σύμβουλος για την πολιτιστική κληρονομιά.
Ορισμένα από τα νομίσματα, ανακαλύφθηκαν στο έδαφος που είχε μαλακώσει από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ άλλα, βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από έναν βράχο, στη διάρκεια ανασκαφών και έχουν ήδη καθαριστεί και καταγραφεί.
Ο αρχαιολόγος Schaefer εικάζει ότι ο θησαυρός κρύφτηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής πειρατών και δεν ξαναβρέθηκε ποτέ.
Γιατί κρύφτηκε ο θησαυρός
Ο αρχαιολόγος Thomas Schäfer εξηγεί γιατί κρύφτηκε ο θησαυρός: «Πραγματοποιούμε ανασκαφές στο San Marco εδώ και 25 χρόνια. Είναι μια υπέροχη τοποθεσία, ευτυχώς ανέπαφη, ανέγγιχτη από τους αιώνες».
Ο Schaefer υποθέτει ότι ο θησαυρός κρύφτηκε από τους κατόχους του για να γλιτώσει από μια από τις συχνές πειρατικές επιθέσεις της εποχής: «Εκείνα τα χρόνια στην Μεσόγειο, εκτυλισσόταν η εκστρατεία του Πομπήιου του Μεγάλου, ο οποίος, με εντολή της Ρωμαϊκής Συγκλήτου, πολέμησε και κατέστρεψε μαζικά πειρατικούς στόλους.
Οι επιδρομές ήταν συχνό φαινόμενο και είναι λογικό να φανταστούμε ότι κάποιος, βλέποντας τα πλοία να καταφθάνουν, έκρυψε τον θησαυρό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον ανακτήσει».