Μία νέα έρευνα κατάφερε να χρονολογήσει με ακρίβεια ευρήματα από την «Πόλη του Δαβίδ». Ομάδα αρχαιολόγων, εμπειρογνωμόνων αρχαιοτήτων, μελετητών της Βίβλου και ειδικών στη φασματομετρία μαζών, από διάφορα ιδρύματα στο Ισραήλ, συνάδελφο από το Ηνωμένο Βασίλειο και έναν άλλο από τις ΗΠΑ, χρονολόγησε υλικό που αποκαλύφθηκε στον Πρώτο Ναό στην πόλη του Δαβίδ, στην Ιερουσαλήμ, σε άνευ προηγουμένου επίπεδο ακρίβειας.
Σε εργασία που δημοσιεύθηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, η ομάδα περιγράφει πώς χρησιμοποίησαν χρονολόγηση με ραδιοάνθρακα, ανάλυση δακτυλίου δέντρων και άλλες τεχνικές, για να χρονολογήσουν με ακρίβεια τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν από μια ανασκαφή σε ένα από τα παλαιότερα μέρη της Ιερουσαλήμ.
Η αρχαία ιστορία του Ισραήλ, και ιδιαίτερα η πόλη της Ιερουσαλήμ, έχει αποκτήσει αυξημένη σημασία τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς θρησκευτικές και πολιτικές οντότητες το έχουν χρησιμοποιήσει προκειμένου να διεκδικήσουν δικαιώματα σε ορισμένα τμήματα της πόλης. Μια τέτοια τοποθεσία πιστεύεται ότι περιγράφεται στα αρχαία κείμενα ως η «Πόλη του Δαβίδ».
Προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες αφορούσαν το σκάψιμο σε χώμα που καλύπτει μεγάλο μέρος του χώρου για την ανεύρεση χειροτεχνημάτων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποδείξουν τη συσχέτιση μεταξύ των σύγχρονων ευρημάτων και ισχυρισμών που απαντούν σε αρχαία κείμενα.
Μέχρι τώρα, παρόμοιες προσπάθειες δεν έχουν οδηγήσει σε αποτελέσματα αρκετά ακριβή ώστε να υποστηρίζουν τέτοιους συσχετισμούς. Στη νέα αυτή προσπάθεια, η ομάδα αναζητούσε μέχρι σήμερα πιο πρόσφατα αντικείμενα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.
Το έργο της ομάδας περιλάμβανε την ανάλυση των αντικειμένων (όπως οι σπόροι και το κρανίο νυχτερίδας) που βρέθηκαν μεταξύ στρωμάτων που χρονολογούνται μεταξύ 770 και 420 π.Χ. – το οποίο έχει ονομαστεί Οροπέδιο Χάλστατ. Η ομάδα έκανε 103 μετρήσεις άνθρακα-14, παρέχοντας αποτελέσματα υψηλής ανάλυσης.
Οι συσχετισμοί με την Βίβλο και αρχαία κείμενα
Οι ερευνητές επίσης χρονολογούσαν υλικό στα ίδια επίπεδα, χρησιμοποιώντας μετρήσεις δακτυλίου δέντρου, οι οποίες επέτρεψαν ετήσια ανάλυση. Μετά τη χρονολόγηση των αντικειμένων, οι ερευνητές έψαξαν και βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ της φύσης των αντικειμένων και των ιστορικών γεγονότων που αναφέρονται σε πολλά αρχαία κείμενα, συμπεριλαμβανομένης της Βίβλου.
Η ομάδα ανακάλυψε ότι μπορούσε να χρονολογήσει πολλά από τα αρχαία ιστορικά γεγονότα, τα οποία τους επέτρεψαν να επαληθεύσουν ότι η πόλη εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά μεταξύ του 12ου και 10ου αιώνα π.Χ., και ότι επεκτάθηκε προς τα δυτικά στη συνέχεια.
Ακόμα, βρήκαν στοιχεία για ένα σεισμό και την ανακατασκευή που συνέβη στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα π.Χ.—και τη Βαβυλωνιακή καταστροφή της πόλης της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ.