Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα μυστικά ενός βυθισμένου οικισμού (Photos)

Ένα υποβρύχιο έργο αποκατάστασης υλοποιείται στην κοινότητα Bacoli, στη Νάπολη της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ήλθε στην επιφάνεια ένα εξαιρετικό μαρμάρινο δάπεδο, τμήμα μιας ρωμαϊκής έπαυλης. Η εντυπωσιακή ανακάλυψη βρίσκεται στο τεράστιο, υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο της Baiae, το μεγαλύτερο του είδους του.

Η αδιάλειπτη παρέμβαση υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Αποκατάστασης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, το CSR, και το Naumacos, Ινστιτούτο για την Υποβρύχια Αρχαιολογία και Τεχνολογία.

O Josi Gerardo Della Ragione, δήμαρχος του Bacoli, έγραψε στο Facebook για την υποβρύχια αποκατάσταση του ευρήματος:

«Εκπληκτικό. Εδώ είναι η μαγεία της Baia Sommersa, ενός μαρμάρινου δαπέδου που ανήκει σε μια αρχαία ρωμαϊκή έπαυλη. Το πάτωμα , μαρμαροθετημένο σε “opus sectile”, με τα περίτεχνα γεωμετρικά του μοτίβα και την εξαίσια τεχνική, προσφέρει μία συναρπαστική ματιά στη ζωή και την τέχνη της αρχαίας Ρώμης».

Η νέα ανακάλυψη προσφέρει στους επισκέπτες μια κατάδυση στην ιστορία, και μία εξερεύνηση στα κρυμμένα θαύματα που βρίσκονται κάτω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα μυστικά ενός βυθισμένου οικισμούs

Η ιδιαίτερη τεχνοτροπία 

Το δάπεδο σε τεχνοτροπία «opus sectile», αποτελεί την απόδειξη τόσο της καλλιτεχνικής, όσο και της τεχνικής δεξιοτεχνίας των αρχαίων Ρωμαίων.

Τα δάπεδα αυτά, φτιαγμένα από κομμάτια μαρμάρου σε διάφορα χρώματα και σχήματα, δημιουργούν σύνθετα γεωμετρικά σχέδια που εξακολουθούν να προκαλούν το δέος με την ομορφιά και την ακρίβειά τους, ακόμη και σήμερα.

Ο δήμαρχος, Josi Gerardo Della Ragione, τόνισε τη σημασία της συνέχειας των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, επισημαίνοντας ότι, κάθε ανακάλυψη αποτελεί ένα κομμάτι του ιστορικού μωσαϊκού του Bacoli.

H δέσμευσή του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν και να μαθαίνουν από αυτές τις πολύτιμες μαρτυρίες του παρελθόντος.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα μυστικά ενός βυθισμένου οικισμού

Οι δυσκολίες του έργου της αποκατάστασης

Από την πλευρά του, το Αρχαιολογικό Πάρκο εξήγησε τη δυσκολία που ενέχουν οι εργασίες αποκατάστασης, λόγω του ακραίου κατακερματισμού των υπολειμμάτων:

«Χιλιάδες πλάκες από μάρμαρο, εκατοντάδες διαφορετικά σχήματα, συναρμολογήθηκαν για να δημιουργήσουν μια περίπλοκη γεωμετρία. Βρισκόμαστε στο Βυθισμένο Πάρκο της Baiae και το μαρμάρινο δάπεδο αποτελεί πλέον το επίκεντρο των πρόσφατων υποβρύχιων εργασιών αποκατάστασης: Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη, νέα πρόκληση, λόγω του ακραίου κατακερματισμού των ευρημάτων και της μεγάλης έκτασής τους».

«Το δάπεδο που ανακαλύφθηκε, είναι το «opus sectile» της αίθουσας υποδοχής της Βίλας με την είσοδο (prothyrum): Περισσότερα από 250 τετραγωνικά μέτρα χτισμένα προς το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λίγο προτού ο βραδυσεισμός μεταφέρει τα υπολείμματα στο βυθό».

Αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή και απαιτητική παρέμβαση για τον ιδιοκτήτη της Βίλας, ο οποίος έπρεπε να χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υλικά, δηλαδή, μάρμαρο από δεύτερο χέρι, για να δημιουργήσει το επιλεγμένο σχέδιο, το οποίο σχηματίζεται από τετράγωνα που ενώνονται μεταξύ τους, το καθένα με εγγεγραμμένους κύκλους.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα μυστικά ενός βυθισμένου οικισμού

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον Δάνη Κατρανίδη αφιέρωσε η Κάτια Δανδουλάκη την παράσταση στη Χαλκίδα

Συγκινημένη ήταν η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη στο τέλος της θεατρικής παράστασης που έδωσε στην Χαλκίδα με τίτλο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», στο κατάμεστο θέατρο «Ορέστης Μα...

Ανακαλύφθηκε αρχαίο στρατόπεδο στρατηγικής σημασίας σε υψόμετρο 2.200 μέτρων (Video&Photos)

Ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο ανακαλύφθηκε σε μεγάλο υψόμετρο στη Graubünden της Ελβετίας. Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει φως στη στρατιωτική παρουσία των Ρωμαίων στην περιοχή. Το στρατόπεδο,...

«Δυο γυναίκες χορεύουν» στο Θέατρο «Διάνα»

Η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασημακόπουλου θα πρωταγωνιστήσουν στη βραβευμένη δραματική κομεντί του σημαντικού Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, «Δυο γυναίκες χ...

Φόρτωση άρθρων...