Την Κυριακή 20 Αυγούστου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00, τους φάρους. Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου, θα έχουν οι πολίτες στο πλαίσιο της επίσκεψής τους σε 29 φάρους της χώρας, την Κυριακή 20 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 20 Αυγούστου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00, τους φάρους σε Άγιο Νικόλαο Κέας, Ακρωτήρι Θήρας, Αρκίτσα Φθιώτιδας, Μουδάρι Κυθήρων, Βρυσάκι Λαυρίου, Γερόγομπο Κεφαλονιάς, Γουρούνι Σκοπέλου, Δρέπανο Χανίων, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Καστρί Οθωνών, Σχινάρι Ζακύνθου, Κρανάη Γυθείου, Μεγάλο Έμβολο Θεσσαλονίκης, Μελαγκάβι Λουτρακίου, Πλάκα Λήμνου, Κόρακα Πάρου, Κοκκινόπουλο Ψαρών, Αλεξανδρούπολη, Ταίναρο Λακωνίας, Κόπραινα Άρτας, Κακή Κεφαλή Χαλκίδας, Μονεμβασιά Λακωνίας, Λάκκα Παξών, Βασιλίνα Εύβοιας, Πάππα Ικαρίας, Σπαθί Σερίφου, Δουκάτο Λευκάδας, Κατάκολο Ηλείας και Κόγχη Σαλαμίνας.
Ο αντιπρόεδρος του ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, Λεωνίδας Τσιαντούλας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την παγκόσμια μέρα Φάρων.
«Από την δεκαετία του 1980 ξεκίνησε η αυτοματοποίηση των φάρων, ωστόσο κάποιοι από αυτούς είναι επιτηρούμενοι από φαροφύλακα. Οι πέτρινοι φάροι είναι η ”αφρόκρεμα” του φαρικού μας δικτύου. Πρόκειται για φάρους που κατασκευάστηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα. Η διαδικασία της αναπαλαίωσης του είναι πολύ δύσκολη».
Είναι όλοι οι φάροι προσβάσιμοι;
Υπάρχουν φάροι που η πρόσβασή τους γίνεται μόνο δια θαλάσσης, αλλά και κάποιοι άλλοι το κοινό μπορεί να τους επισκεφθεί από την ξηρά.