Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Αλεν Ντελόν: Έπεσε η αυλαία για τον μεγαλύτερο ζεν πρεμιέ του παγκόσμιου κινηματογράφου

Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέν Ντελόν σε ηλικία 88 ετών. Την είδηση του θανάτου του Γάλλου ηθοποιού ανακοίνωσαν τα παιδιά του, σύμφωνα με τη Libération. Υπήρξε ένας από τους πιο εμβληματικούς ζεν πρεμιέ του παγκόσμιου σινεμά.

Στο δελτίο Τύπου της οικογένειάς του, γράφει: «Ο Alain Fabien, η Anouchka, ο Anthony και (ο σκύλος του) Loubo, με βαθιά θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του πατέρα τους. Έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στο σπίτι του στο Douchy, περιτριγυρισμένος από τα τρία του παιδιά και την οικογένειά του. Η οικογένειά του σας ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική του ζωή σε αυτή την εξαιρετικά οδυνηρή στιγμή του πένθους».

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1935, στο Sceaux, Hauts-de-Seine, στη Γαλλία. Είχε δύσκολη παιδική ηλικία αλλά τον διέκρινε το επαναστατικό του πνεύμα. Υπηρέτησε για λίγο στο γαλλικό ναυτικό πριν απολυθεί, και μετά ακολούθησε καριέρα ηθοποιού, εντυπωσιάζοντας από τα πρώτα κιόλας βήματα, με την εμφάνισή του.

Είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, όπως το L'Eclisse (1962), το Leopard (1963), το  Le Samouraï (1967) και το  La Piscine (1969).

Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για τους ρόλους του σε ταινίες όπως: «Γυμνοί στον ήλιο» (1960), «Η Έκλειψη» (1962), «Ο Γατόπαρδος» (1963), «Ο δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο» (1967), «Η Πισίνα» (1969), «Ο Κόκκινος Κύκλος» (1970), «Ο Μπάτσος» (1972) και «Ο Κύριος Κλάιν« (1976).

Ο Αλέν Ντελόν συνεργάστηκε στη διάρκεια της καριέρας του με πολλούς διάσημους σκηνοθέτες, όπως ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο Λουί Μαλ, ο Ζαν Πιερ Μελβίλ, ο Λουκίνο Βισκόντι και ο Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Το 1985 ο Ντελόν τιμήθηκε με το Βραβείο Σεζάρ Α΄Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Ιστορία Μας» (1984). Έξι χρόνια αργότερα τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγώνας της Τιμής, ενώ το 1997 ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ηθοποιία σε ηλικία 62 ετών.

Στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου απονεμήθηκε στον Ντελόν η τιμητική Χρυσή Άρκτος, ενώ το 2019 ο Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών για τη συνολική προσφορά του στην Έβδομη Τέχνη.

Πέθανε ο Αλέν Ντελόν

Η πιο πρόσφατη φωτογραφία του

Με αφορμή τα Χριστούγεννα του 2023, ο Αλέν Φαμπιάν Ντελόν δημοσίευσε από το προφίλ του οικογενειακές φωτογραφίες, δείχνοντας πώς ήταν σήμερα ο διάσημος πατέρας του.

Ο 30χρονος γιος του μεγάλου κινηματογραφικού γόη, πόζαρε από το χριστουγεννιάτικο δείπνο, με τον Αλέν Ντελόν, τον αδελφό του, Άντονι Ντελόν και τις δύο ανιψιές του, κόρες του Άντονι Ντελον, την 28χρονη Λου και την 23χρονη Λιβ.

Αλέν Ντελόν

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...