Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Πήγε για μπάνιο και ανακάλυψε τυχαία μία σαρκοφάγο στην παραλία

Ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα ανακάλυψε τυχαία σε παραλία ένας άνδρας στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, κοντά στην πόλη Βάρνα. Ο άνδρας ενημέρωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνας, καθώς και την τοπική διεύθυνση Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πλέον οι αρχαιολογικές Αρχές έχουν αναλάβει να εξετάσουν την σαρκοφάγο. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 23 Ιουλίου, από έναν πρώην αστυνομικό, ο οποίος έκανε τις διακοπές του στο θέρετρο Sts. Constantine & Helena. Ο παραθεριστής ανακάλυψε τη σαρκοφάγο, την ώρα που ήταν σε μία παραλία, η οποία βρίσκεται κοντά σε ένα εργοτάξιο.

Μία αστυνομική περιπολία, μαζί με ειδικούς, αρχαιολόγους από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνας και έναν απεσταλμένο απ’ την τοπική διεύθυνση Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, πραγματοποίησαν μία πρώτη εξέταση της σαρκοφάγου. Εκτιμούν ότι το εύρημα χρονολογείται από την Ρωμαϊκή Εποχή, συγκεκριμένα τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ., αναφέρει η Εθνική Βουλγαρική Τηλεόραση.

Οι λεπτομέρειες της σαρκοφάγου

Η σαρκοφάγος έχει μέγεθος περίπου 90x235x75 εκατοστά, και φέρει περίτεχνο, ανάγλυφο στολισμό: στεφάνια, φύλλα, σταφύλια, κεφάλια ζώων και άλλα, περίτεχνα στοιχεία διακόσμησης, χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής ταφικής τέχνης.
Η σαρκοφάγος βρέθηκε χωρίς καπάκι. Αυτό είναι συνηθισμένο σε τέτοια αρχαιολογικά ευρήματα. Βέβαια αυτό δημιουργεί και ένα μυστήριο γύρω από την σαρκοφάγο αναφορικά με το πώς χρησιμοποιήθηκε και ποιο ήταν το περιεχόμενο της.

Η μεταφορά της σαρκοφάγου

Έπειτα από την πρώτη εξέταση, το εύρημα μεταφέρθηκε προσεκτικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνας, για περαιτέρω ανάλυση. Για την μεταφορά της, χρησιμοποιήθηκε βαρύς εξοπλισμός καθώς και η συμβολή του Περιφερειακού Τμήματος της Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας της Βουλγαρίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά του ευαίσθητου αντικειμένου.

Η ανακάλυψη αναφέρθηκε και στην Εισαγγελία της Βουλγαρίας, γεγονός ενδεικτικό της σπουδαιότητας του ευρήματος και της νομικής επιτήρησης της ανεύρεσής  του.

Πήγε για μπάνιο και ανακάλυψε τυχαία μία σαρκοφάγο στην παραλία

Διερεύνηση γνησιότητας της ιστορικής σημασίας της σαρκοφάγου

O Martin Marinov, εμπειρογνώμονας που συνεργάζεται με το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας, είναι μέλος της ομάδας, η οποία έχει αναλάβει την εξέταση της σαρκοφάγου.

Ο Marinov αποκάλυψε ότι, η ομάδα έχει ξεκινήσει την λεπτομερή διεργασία της αφαίρεσης του χρώματος από την σαρκοφάγο, με σκοπό να αποκαλυφθούν τα υπολείμματα των αρχικών της χρωμάτων. Παράλληλα, η ομάδα μελετά τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν για την δημιουργία της σαρκοφάγου.

Τι ψάχνουν οι αρχαιολόγοι

«Θέλουμε να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται κάτω από στρώμα της επιφάνειάς της, αν υπάρχουν υπολείμματα της αρχικής  μπογιάς, ποια είναι η τεχνική που εφαρμόσθηκε για τη δημιουργία της, κάθε πληροφορία που θα μας πει αν είναι αυθεντική. Μόλις ξεκινήσαμε, δεν είναι τίποτα σίγουρο», τόνισε ο Martin Marinov.

Η έρευνα της Εισαγγελίας, αποσκοπεί στο να ανακαλύψει αν, η σαρκοφάγος είναι αυθεντικό ρωμαϊκό χειροποίητο αντικείμενο ή κάποια βελτιωμένη εκδοχή του αυθεντικού ή αν πρόκειται για ένα σύγχρονο δημιούργημα, σχεδιασμένο προκειμένου να παραπέμπει σε αρχαίο.

Ο Martin Marinov αναφέρθηκε στις προκλήσεις που ενέχουν οι αξιολογήσεις αυτές, υπογραμμίζοντας ότι, υπάρχει πλήθος μεθόδων για τη δημιουργία αντικειμένων πεπαλαιωμένης όψης. Η ενδελεχής ανάλυση, είναι καθοριστικής σημασίας για την επαλήθευση της γνησιότητας και της ιστορικής αξίας της σαρκοφάγου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σημαντική ανακάλυψη για τον Πανάγιο Τάφο (Photos)

Για την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών ενημερώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής τριών θρησκευτικών κοινοτήτων, που είναι υπεύθυνες για τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Πρ...

Έκαναν μάθημα και ανακάλυψαν αρχαία νεκρόπολη

Μια αρχαία νεκρόπολη ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε εμβληματικό κάστρο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ανασκαφές στο φρούριο Καστέλ, το εθνικό μνημείο της Βοσνίας – Ερζεγοβ...

Φόρτωση άρθρων...