Σαββάτο
05 Οκτωβρίου 2024

Πλέσσας: Δέκα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο

Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, όμως άφησε πίσω του μεγάλη κληρονομιά.

Ο σπουδαίος συνθέτης πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, με τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ να κάνει γνωστή την είδηση του θανάτου του.

Ο Μίμης Πλέσσας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του έγραψε μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες και έχει λάβει μεγάλες διακρίσεις.

Επιπλέον, έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, ενώ συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Μερικά από τα τραγούδια του, που άφησαν εποχή είναι τα «Τι σου 'κανα και πίνεις», το οποίο πρωτοακούστηκε από την Πόλυ Πάνου, το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», του Γιάννη Πουλόπουλου, «Οι χάντρες» που τραγουδά ο Χορν στην ταινία «Η Αθήνα τη Νύχτα», το διάσημο κομμάτι «Του αγοριού απέναντι», που τραγούδησε η Μαίρη Χρονοπούλου στην ταινία «Μία κυρία στα μπουζούκια» και το «Άνοιξε Πέτρα», με την εμβληματική ερμηνεία της Μαρινέλλας.

Επιπλέον, έχουν μείνει στην ιστορία της μουσικής, τα εξής: «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», που ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου, «Έκλαψα χθες», όπου η Μαίρη Χρονοπούλου συνεργάστηκε με τον Γιάννη Πουλόπουλο, το «Ποια νύχτα σε έκλεψε» επίσης του Γιάννη Πουλόπουλου, «Η πρώτη μας νύχτα» που ερμηνεύει ο Γιάννης Βογιατζής και το «Όλα δικά σου μάτια μου» από την ταινία «Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος».

Τι σου 'κανα και πίνεις

Θα πιω απόψε το φεγγάρι

Οι χάντρες 

Του αγοριού απέναντι

Άνοιξε πέτρα

Βρέχει φωτιά στη στράτα μου

Έκλαψα χθες

Ποια νύχτα σε έκλεψε

Η πρώτη μας νύχτα

Όλα δικά σου μάτια μου

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρχαίος θησαυρός ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανέγερσης κατοικιών (εικόνες)

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση κατοικιών στο χωριό Stonham Aspal της ανατολικής Αγγλίας. Αρκετά τεχνουργήματα, μεταξύ των οποίων κοσμ...

Στο πάνθεον των αθανάτων και ο Μίμης Πλέσσας

Ο Mίμης Πλέσσας υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, με τεράστια συνεισφορά στη μουσική, έχοντας γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τι...

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες

Ο κατάλογος της έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες» είναι μια έκδοση 384 σελίδων με μοντέρνο σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει τεκμήρια και φωτογρα...

Φόρτωση άρθρων...