Απόψε στις 19:00 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το κυβερνητικό σχέδιο για τις μειώσεις στο ρεύμα.
Αύριο, Παρασκευή, στις 8:30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Τις προηγούμενες ώρες είχε προηγηθεί μπαράζ συσκέψεων, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα.
Το κυβερνητικό σχέδιο για φθηνότερο ρεύμα: Οριζόντια στήριξη για όλες τις κατοικίες και τις καταναλώσεις
Στήριξη που είναι οριζόντια για όλους και θα παρέχει «ομπρέλα» προστασίας σε καταναλώσεις πολύ πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα, εξουδετερώνοντας σχεδόν το 80% της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, περιλαμβάνει το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η Κυβέρνηση.
Σχέδιο που θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου σήμερα από τον πρωθυπουργό με ένα σαφή στόχο: Να μην μείνει κανείς χωρίς κάλυψη, για αυτό και η παρέμβαση θα κάθε κατανάλωση και θα αφορά όχι μόνο την κύρια κατοικία, αλλά και εξοχικά. Η παρέμβαση θα βασίζεται σε ένα διπλό σύστημα παρέμβασης, τόσο με πλαφόν στη χονδρική τιμή, όσο και μέσω επιδοτήσεων, δηλαδή συνέχιση της ενίσχυσης στους καταναλωτές με τη μορφή αυξημένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.
Στόχος να «σβήσει» πολύ μεγάλος μέρος των επιβαρύνσεων και να δούμε ρεύμα ακόμη και σε τιμές προ κρίσης. Με το μέχρι σήμερα μοντέλο επιδοτήσεων, έχουν μείνει εκτεθειμένα στις αυξήσεις περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, δηλαδή μεσαία εισοδήματα με μεγάλες καταναλώσεις καθώς και φτωχά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση. Στόχος είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνοι που λαμβάνουν μικρή ή καθόλου στήριξη.
Όπως, για παράδειγμα, μια οικογένεια που κατανάλωσε 2.400 κιλοβατώρες το 4μηνο (600 KWh το μήνα) επειδή δεν είχε άλλη εναλλακτική θέρμανσης και τώρα καλείται να πληρώσει 800 και 900 ευρώ. Όσοι καλούνται να καταβάλουν 400άρια και 500άρια αλλά η κρατική επιδότηση καλύπτει μόλις το 35% - 40% ή κάποιος που θα λάβει λογαριασμό 200 ευρώ επειδή λειτούργησε για μια εβδομάδα το εξοχικό του το Πάσχα.
Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ εφόσον θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να αποκλείεται να επεκταθεί και σε μέρος του 2023, οπότε το κόστος θα ανέβει.
Το νέο σύστημα θα καθιερώνει ένα πιο μόνιμο μηχανισμό. Το πιθανότερο είναι η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρεμπορική, με ταυτόχρονη αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι το ύψος του μεταβλητού τους κόστους ανά τεχνολογία, συν ένα εύλογο κέρδος. Επειδή οι προμηθευτές θα αγοράζουν φθηνά το ρεύμα (στο πλαφόν) από τη χονδρεμπορική, θα πωλούν και χαμηλότερα και στη λιανική. Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν για να μειώσουν τη δυσαρέσκεια των πελατών τους.
Όσο πιο χαμηλά όμως μπει το πλαφόν, τόσο περισσότερα χρήματα χρειάζονται για αποζημίωση των παραγωγών. Ενδεχομένως το πλαφόν να τεθεί σε κάπως υψηλότερο επίπεδο, ακριβώς για να περισσέψουν χρήματα για να δίνεται κάποια στοχευμένη επιδότηση, είτε στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις, είτε σε ευάλωτες ομάδες.