Η νεκρόπολη Kizilkoyun βρίσκεται στην Αντιόχεια, αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας όπου σήμερα βρίσκεται η τουρκική πόλη Sanliurfa. Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών, ήρθαν στο φως πέτρινοι τύμβοι 2.000 ετών.
Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την μητροπολιτική κοινότητα της Sanliurfa, τη Διεύθυνση του μουσείου και αρχαιολόγους από το τμήμα τουρισμού και προώθησης του μουσείου.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, έγινε μια σημαντική ανακάλυψη κοντά στην είσοδο ενός ταφικού θαλάμου με το μονόγραμμα του Ιησού Χριστού (Ας αναπαυθεί εν ειρήνη). Ήρθε στο φως μία tabula ansata, (αναθηματική πλάκα), χαρακτηριστική μορφή για πλάκες στην Αυτοκρατορική Ρώμη, με επιγραφές στα ελληνικά και τα αραμαϊκά. Τα αρχαία κείμενα προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την πολιτιστική ιστορία της περιοχής.
Έπειτα από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η πλάκα αποκαταστάθηκε και τέθηκε στην είσοδο του ταφικού θαλάμου. Η εργασία αποκατάστασης διασφαλίζει ότι, αυτό το σπάνιο τεχνούργημα θα διατηρηθεί και για τις επόμενες γενιές.
Τι αποκαλύπτουν οι επιγραφές
Οι επιγραφές στην πλάκα αποκρυπτογραφήθηκαν από τον καθηγητή Mustafa Adak, επικεφαλής του τμήματος αρχαίων γλωσσών και πολιτισμών της φιλοσοφικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Akdeniz.
Η επιγραφή γράφει: «Το μνημείο ανήκει στα παιδιά του Κινέα: Ζώορα, Βία και Βόηθο και τους απογόνους τους». Η ανακάλυψη εμπλουτίζει τη βαθύτερη κατανόηση των αρχαίων οικογενειακών δεσμών και των ταφικών εθίμων της περιοχής.
«CultureID»: Το καινοτόμο ερευνητικό έργο του ενσωματώνει την τεχνολογία RFID στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Η Πειραιώς Χρυσός Χορηγός στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «The Polar Express» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις