Ένα ρωμαϊκό αμυντικό τείχος που χτίστηκε για να παγιδεύσει τον Σπάρτακο στη νοτιοκεντρική Καλαβρία της νότιας Ιταλίας ανακαλύφθηκε ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον καθηγητή, Πάολο Βισόνα του Πανεπιστημίου του Κεντάκι.
Οι περισσότερες ιστορικές αναφορές για τον Σπάρτακο προέρχονται από τα γραπτά του Πλούταρχου της Χαιρώνειας (46 – 119 μ.Χ.) και του Αππιανού της Αλεξάνδρειας (95 – 165 μ.Χ.). Σύμφωνα με τα γραπτά τους, ο Σπάρτακος ήταν ένας δραπέτης σκλάβος και πρώην μονομάχος, ο οποίος ηγήθηκε μιας μεγάλης εξέγερσης σκλάβων κατά της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.
Οι «σπόροι» της εξέγερσης φυτεύτηκαν το 73 π.Χ., όταν ο Σπάρτακος και μια ομάδα μονομάχων δραπέτευσαν από μια σχολή μονομάχων (ludus) κάπου κοντά στην Κάπουα στην περιοχή της Καμπανίας. Περιπλανήθηκαν στη γύρω ύπαιθρο και απελευθέρωσαν σκλάβους για να αυξήσουν την ομάδα τους. Τελικά κατάφεραν να συγκεντρώσουν έναν στρατό περίπου 70.000 ατόμων.
Η εξέγερση αποτέλεσε σημαντική πρόκληση για τη ρωμαϊκή εξουσία, αναγκάζοντας τη Σύγκλητο να στείλει μια δύναμη οκτώ λεγεώνων με επικεφαλής τον Μάρκο Λικίνιο Κράσσο. Οι δυνάμεις του Σπάρτακου ηττήθηκαν το 71 π.Χ. στην περιοχή της Σενέρκια, η οποία εκείνη την εποχή αποτελούσε τμήμα της Λουκανίας.
Τόσο ο Πλούταρχος όσο και ο Αππιανός αναφέρουν ότι ο Σπάρτακος πέθανε στη μάχη. Ωστόσο ο Αππιανός προσθέτει ότι η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ. Στον απόηχο της εξέγερσης, 6.000 επιζώντες επαναστάτες δούλοι σταυρώθηκαν κατά μήκος της Αππίας Οδού. Ο στόχος των Ρωμαίων ήταν οι σοροί να λειτουργήσουν ως μήνυμα αποτροπής για οποιονδήποτε σκεφτόταν μία νέα εξέγερση.
Τα νέα στοιχεία για τον Σπάρτακο
Μια πρόσφατη μελέτη του δάσους Ντοσόνε ντε λα Μέλια στην νοτιοκεντρική Καλαβρία αποκάλυψε ένα πέτρινο τείχος και ένα χωματουργικό έργο που εκτείνεται σε μήκος 2,7 χιλιομέτρων. Επιπλέον, εντοπίστηκαν ίχνη μιας ρωμαϊκής fossa (αμυντικής τάφρου) και ενός συστήματος agger (διπλού προμαχώνα ή αναχώματος).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής: «Το τείχος έχει πλέον ταυτοποιηθεί οριστικά ως μέρος των κατασκευών που έχτισε ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Λικίνιος Κράσσος για να περιορίσει τον ηγέτη της εξέγερσης των σκλάβων Σπάρτακο και τις δυνάμεις του».
Επίσης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολυάριθμα σπασμένα σιδερένια όπλα, λαβές σπαθιών, μεγάλες λεπίδες, αιχμές ακοντίων, μια αιχμή δόρατος και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, που υποδηλώνουν ότι στο σημείο έγινε μάχη μεταξύ των Ρωμαίων και των δυνάμεων του Σπάρτακου, που ήθελαν να απελευθερωθούν από την παγίδα.
«Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη σε μια πληροφορία από μια τοπική ομάδα περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι γνώριζαν την ύπαρξη του τείχους, αλλά είχαν προβληματιστεί για το τι θα μπορούσε να είναι. Η ομάδα διερεύνησε το τείχος και την τάφρο χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης εδάφους, LIDAR, μαγνητομετρία και δειγματοληψία πυρήνων εδάφους», εξήγησε ο καθηγητής, Πάολο Βισόνα.