Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας

Μία διαφορετική εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024.

Μαθητικές παρουσιάσεις έξι σχολείων της Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα Ελληνική Γλώσσα και Φιλοσοφία κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης.
Φιλόλογοι καθηγήτριες των σχολείων συνομίλησαν και σχολίασαν σε στρογγυλή τράπεζα το ερώτημα που τους ετέθη «Πως αντιμετωπίζει η σύγχρονη μαθητιώσα νεολαία την ελληνική/μητρική μας γλώσσα». Συντόνιζε ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μπίκος.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε από το μοναδικό στον κόσμο πολυπληθές μουσικό σύνολο αρχαίας ελληνικής μουσικής Ορφεία Αρμονία με τον Δελφικό Ύμνο.

Ο διευθυντής της Ορφείας Αρμονίας Δημήτρης Δελφινόπουλος παρουσίασε το θέμα «Ελληνική Γλώσσα και Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα».
Η ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Χρυσή Μπαχτσεβάνη απήγγειλε συμποτικά άσματα με μουσική υπόκρουση συνοδεία πνευστών, Νίκος Παπαπαρασκευάς και κρουστών, Στέφανος Κωφίδης, αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Το πρόγραμμα έκλεισε ο συντονιστής γλωσσικών θεμάτων για την Βόρεια Ελλάδα του πολιτιστικού σωματείου Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά Νίκος Παπαποστόλου.

Παρέστησαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μπίκος και ο Κοσμήτωρ του Τμήματος Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παναγιώτατος Θεόφιλος εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Νέστορα Σαραντίδη.
Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος και διευθύντρια ενημέρωσης ΕΡΤ3 Σύνθια Σάπικα.

Η εκδήλωση ετελέσθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO και την συνεργασία της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε μολύβι ματιών 8.200 ετών – Τι αποκαλύπτει για τα αρχαία μυστικά ομορφιάς των γυναικών

Ένα πέτρινο αντικείμενο εντοπίστηκε από αρχαιολόγους στον πιο παλιό προϊστορικό οικισμό που έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή Μπουρνόβα της Σμύρνης, στον λόφο Yeşilova. Οι ανασκαφές...

Φόρτωση άρθρων...