Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Θησαυρός από ασημένια νομίσματα ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο (Photos)

Ένας ερευνητής ναυαγίων από τη Φλόριντα στις ΗΠΑ ανακάλυψε θησαυρό από ασημένια νομίσματα σε ναυάγιο.

Ο 33χρονος ερευνητής ενώ εξερευνούσε στον βυθό ένα στόλο από πλοία που μετέφεραν νομίσματα και είχαν ναυαγήσει τον 18ο αιώνα και από τότε αναπαύονται στον πυθμένα του ωκεανού. Και όταν τον ρώτησαν για τα συναισθήματά του, μετά την ανακάλυψη, απάντησε: «Και ποιο αγόρι δεν ονειρεύεται να βρει τον χαμένο θησαυρό;».

Ωστόσο, όπως εξήγησε, εκπλήρωσε τελικά το παιδικό του όνειρο. Ο δύτης  έψαχνε τον στόλο που είχε ναυαγήσει πριν από 3 αιώνες,  λόγω ενός τυφώνα. Και όταν βρήκε τα ναυαγισμένα πλοία ανακάλυψε και μία μεγάλη συλλογή ασημένιων νομισμάτων, αξίας περίπου 118.000 ευρώ.

O Grant Gitschlag και το πλήρωμά του, ανακάλυψαν τον θησαυρό ενός στόλου που το 1715, μετέφερε ασήμι. Τα 11 ισπανικά πλοία που απάρτιζαν τον στόλο χτυπήθηκαν από τυφώνα και  βυθίστηκαν ανοιχτά των ακτών Sebastien, στη Φλόριντα.

Συνολικά, το πλήρωμα που επέβαινε στο M/V Lilly May, το πλοίο του Grant Gitschlag, ανέκτησε πάνω από 200 ασημένια νομίσματα ακανόνιστου σχήματος, αφού κατασκευάστηκαν σε μία εποχή που τα κέρματα δεν κόβονταν ακόμη σε νομισματοκοπείο.

Για τον Grant, αυτό ήταν ένα παιδικό όνειρο: «Ανέκαθεν μου άρεσε να προσπαθώ να βρίσκω πράγματα, από πολύ μικρή ηλικία. Ποιο μικρό αγόρι δεν ονειρεύεται να βρει τον κρυμμένο θησαυρό; Μόλις στην εφηβεία έμαθα ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ψάχνουν θησαυρούς και, ήθελα να το κάνω και εγώ», είπε.

«Το 2014, συμφώνησα μ’ έναν καπετάνιο της περιοχής και έτσι έγινε η αρχή. Πάντα περιμένουμε να βρούμε κάτι και εννιά στις δέκα φορές, βρίσκουμε. Είναι όμως, κάτι πιο τετριμμένο, όπως κεραμικά θραύσματα, πέτρες έρματος, σίδερο και χάλκινες αιχμές. Τα νομίσματα-έστω και ένα μόνο-είναι πάντα ένα ευχάριστο εύρημα. Αμέσως καταλάβαμε ότι αυτά τα ακανόνιστου σχήματος, μαύρα αντικείμενα είναι νομίσματα», αποκάλυψε ο δύτης.

O δύτης αφηγείται πως, απ' την πρώτη στιγμή κατάλαβαν ότι αυτά τα μαύρα, ακανόνιστου σχήματος αντικείμενα, ήταν νομίσματα. 

Τα ασημένια νομίσματα, μετά από εκατοντάδες χρόνια στο νερό, αρχίζουν να περιβάλλονται από μία πυκνή κρούστα διάβρωσης, αλλά όταν βγουν στην επιφάνεια, δεν υπάρχει αμφιβολία.  Είναι βαριά και άμα τα καθαρίσεις αμέσως ξεπροβάλλουν λεπτομέρειές τους. Τα νομίσματα, βρέθηκαν στα συντρίμμια μίας από τις δύο ναυαρχίδες του στόλου, αν και για τον Grant δεν είναι σίγουρο ποιο ακριβώς είναι το πλοίο που περιείχε τα νομίσματα.

Θησαυρός από ασημένια νομίσματα ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο

«Σοβαρό πλήγμα για την Ισπανία η απώλεια του θησαυρού»

Θεωρεί ότι τα νομίσματα κόπηκαν στην Πόλη του Μεξικού, μεταξύ του 1.700 και του 1.715, και ήταν μέρος ενός θησαυρού, του οποίου η απώλεια ήταν βαρύ πλήγμα για την Ισπανία.  Είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Τα μετέφεραν ως μέρος ενός μεγάλου φορτίου, πίσω στην Ισπανία, η οποία, μετά από χρόνια πολέμου, είχε σχεδόν χρεοκοπήσει και είχε απεγνωσμένα ανάγκη τον θησαυρό».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CoinQuest, η αξία των ισπανικών νομισμάτων (ριάλ) της εποχής εκείνης, ποικίλλει ανάλογα με την ονομαστική τους αξία, την κατάσταση διατήρησης, και απ’ το αν φαίνεται η ημερομηνία κοπής επάνω τους.

Εκτιμά τις αξίες των νομισμάτων από περίπου 55 ευρώ, για το μισό ριάλ, στο οποίο δεν φαίνεται η ημερομηνία, έως 592 ευρώ, που είναι η αξία ενός καλά διατηρημένου κομματιού των 8 ριάλ, στο οποίο η ημερομηνία φαίνεται.  Αυτό σημαίνει ότι, η εκτιμώμενη αξία της συλλογής κυμαίνεται από 11.050 και έως περίπου 119.00 ευρώ.

«Η αξία τους δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη με ακρίβεια»
Ο Grant και οι συνεργάτες του ήταν οι υπεργολάβοι για την 1715 Fleet Queens Jewels LLC, την εταιρεία με αποκλειστικά δικαιώματα διάσωσης των συγκεκριμένων ναυαγίων.  Σε μία δήλωση, η εταιρεία ανέφερε ότι, τα περισσότερα νομίσματα, είχαν μεγαλύτερη ονομαστική αξία από τα τέσσερα και οκτώ κομμάτια ριάλ.

Ο Grant όμως, από το Clinton του Μισισιπή, τόνισε ότι η αξία ακόμη δεν έχει υπολογιστεί σωστά-και,  ούτως ή άλλως, ελάχιστα θα πωλούνταν. 

Ακόμα, είπε: «Δεν γνωρίζουμε την αξία τους, καθώς ακόμη δεν έχουν καθαριστεί.  Επίσης, ελάχιστα πρέπει να  κυκλοφορήσουν στην αγορά. Κάποια, θα διανεμηθούν μεταξύ του Μουσείου της Φλόριντα, άλλα θα δοθούν στην μητρική μας εταιρεία, μέσω της οποίας έγινε η υπεργολαβία, και άλλα στο πλήρωμα».

Θησαυρός από ασημένια νομίσματα ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο

«Το κυνήγι θησαυρών δεν είναι τόσο λαμπρό όσο φαίνεται»

Μπορεί το κυνήγι θησαυρών να μοιάζει με μία λαμπρή καριέρα, όμως, ο 33χρονος Grant, ξεκαθαρίζει ότι, τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Είπε ενδεικτικά: «Δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο φαίνεται. Έχεις να κάνεις με τον ωκεανό, άρα όλα είναι απρόβλεπτα, το βρώμικο νερό, η κακοκαιρία, οι ισχυροί άνεμοι και αυτό περιορίζει την παραγωγικότητά μας. Το κάνουμε όμως, επειδή αγαπάμε την ιστορία».

Τον Grant συνόδευσαν στην αποστολή ο συνεργάτης του Mike Penninger και ακόμα δύο άτομα ως πλήρωμα, οι Nick Amelio και Corinne Lea.  Όταν χάθηκε ο στόλος με τον θησαυρό, πέθαναν πάνω από χίλιοι άνθρωποι, σύμφωνα με την «Εταιρεία του Στόλου του 1715»,  με πολλούς άλλους ακόμη να πεθαίνουν κάθε μέρα, μετά την καταιγίδα, καθώς είχαν μεν επιζήσει, αλλά ήταν γατζωμένοι στα συντρίμμια των πλοίων. Ήταν ναυαγοί.

Θησαυρός από ασημένια νομίσματα ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δαχτυλίδι ήταν θαμμένο πάνω από 1.000 χρόνια σε οχυρό κάτω από σύγχρονη πόλη (εικόνες)

Ένα δαχτυλίδι της εποχής των Πικτών ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη αρχαιολόγο σε ανασκαφή. Το αρχαίο δαχτυλίδι θεωρείται ότι έχει ηλικία μεγαλύτερη των 1.000 ετών. Το δαχτυλίδ...

Eurovision 2025: Η ΕΡΤ τα αλλάζει όλα -Θα αποφασίσει το κοινό για το τραγούδι που θα στείλουμε

H EΡΤ αποκάλυψε πως η φετινή επιλογή του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Eurovision θα γίνει με διαφορετικό τρόπο. Αν και πέρσι η Μαρίνα Σάττι βρέθηκε απευθ...

Φόρτωση άρθρων...