Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Το κρυμμένο μυστικό που συνδέει τους Φαραώ με τον Μινωικό πολιτισμό (εικόνες)

Σημαντικά ευρήματα έχει φέρει στο φως μια διεθνής ερευνητική ομάδα, για τον τάφο του φαραώ Τούθμωσι ΙΙΙ, στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων στην Αίγυπτο.

Η έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2018, αντιπροσωπεύει μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια ανάλυσης αρχαίων τοιχογραφιών με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία οδήγησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι καλλιτέχνες. 

Τα αποτελέσματα έχουν σπουδαία σημασία στην κατανόηση της Αιγυπτιακής τέχνης και των πολιτιστικών της δικτύων.
Το πρόγραμμα είναι μια κοινοπραξία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αρχαιομετρίας (CEA) στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, του Εργαστηρίου Μοριακής και Δομικής Αρχαιολογίας (LAMS) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού στη Σορβόννη, και του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της Αρχαίας Αιγύπτου (CEDAE) στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA). Με τη χρήση ενός φορητού εργαστηρίου, η ομάδα ήταν σε θέση να διεξάγει μη επεμβατική φυσικοχημική ανάλυση επί τόπου, αποφεύγοντας τη ζημία στην εύθραυστη ζωγραφική τοίχων.

Πρωτοποριακή μελέτη 

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μία ενδελεχή και συστηματική προσέγγιση, σε αντίθεση με προγενέστερες μεθόδους που ήταν περιορισμένες σε εξατομικευμένες αναλύσεις. Η μελέτη απέβλεπε στην κατανόηση όχι μόνο των χρωστικών και των πηκτικών μέσων που χρησιμοποιούνταν, αλλά σε ένα ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο και τεχνικές των καλλιτεχνών.
Ο David Strivay, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Λιέγης, εξήγησε ότι με τις αναλύσεις αυτές ελπίζουμε να καταλάβουμε την επιλογή και εφαρμογή των χρωστικών και των σταθεροποιητών που χρησιμοποιούνται στις τοιχογραφίες, καθώς και στη σύγκριση με προγενέστερες αναλύσεις και όσες θα διεξαχθούν στο μέλλον.

Η ανάλυση του τάφου

Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη του έργου έγινε με την ανάλυση του τάφου του φαραώ Τούθμωσι Γ΄, όπου οι ερευνητές βρήκαν έναν ασυνήθιστο συνδυασμό υψηλής ποιότητας χρωστικών και καινοτόμων χρωματικών μειγμάτων. Αυτό το εύρημα αμφισβήτησε τις υπάρχουσες αντιλήψεις για την αρχαία αιγυπτιακή τέχνη και πρότεινε πολιτιστικές ανταλλαγές με το μινωικό πολιτισμό. Η Catherine Defyt, ερευνήτρια της FED-tWIN στην CEA, δήλωσε:

«Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2024 αποκάλυψαν έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό χρωμάτων και χρωστικών ουσιών υψηλής ποιότητας» δήλωσε ο Philippe Martinez, ένας αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σορβόννης και επικεφαλής του έργου, συμπληρώνοντας ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα των έντονων πολιτιστικών ανταλλαγών με το μινωικό κόσμο.

Τα σπουδαία ευρήματα

Η λεπτομερής μελέτη των χρωστικών ουσιών και των καλλιτεχνικών τεχνικών τεχνικών επίσης παρείχε πληροφορίες για τη συμβολική σημασία των χρωμάτων. Για παράδειγμα, οι μαύρες γραμμές του ματιού «oujdat», που συχνά χρησιμοποιούνταν για μαγική και ιατρική προστασία, αποτελούνταν από γαληνίτη, μια μαύρη ορυκτή σκόνη που χρησιμοποιούνταν επίσης στο αρχαίο αιγυπτιακό μακιγιάζ. Το  εύρημα αυτό, μαζί με άλλα, δείχνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνικών, μαγικών και φαρμακευτικών πρακτικών στην αρχαία Αίγυπτο.

Παρά τις δυσκολίες λόγω της θέσης του τάφου και τα προβλήματα αερισμού, το φορητό εργαστήριο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του έργου. Η ομάδα δημιούργησε ακόμη και ένα 3D μοντέλο του τάφου, προσφέροντας μια νέα προοπτική για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του.

Ο Philippe Martinez, τόνισε τη σημασία αυτής της έρευνας για την ενίσχυση της κατανόησης του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, δηλώνοντας ότι αυτές οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τις μελλοντικές προσπάθειες αποκατάστασης από το Ανώτατο Συμβούλιο των Αρχαιοτήτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...