Σαββάτο
11 Ιανουαρίου 2025

Το μυστήριο με έναν αρχαίο ελληνορωμαϊκό οικισμό

Νέα ερευνητικά αποτελέσματα γράφουν ξανά την ιστορία του Καρανίς, ενός αρχαίου ελληνορωμαϊκού γεωργικού οικισμού στην όαση Φαγιούμ στην Αίγυπτο. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τη συμβατική άποψη ότι η τοποθεσία εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα και δείχνουν ότι μπορεί να κατοικήθηκε μέχρι τα μέσα του 7ου αιώνα.

Αυτές οι ημερομηνίες ολοκληρώνουν την σύνθετη εικόνα των πληθυσμιακών μεταβολών της ανακαίνισης του και του επαναπροσδιορισμού της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Καρανίς. Αυτό το εύρημα υποδεικνύει ότι ο οικισμός παρέμεινε ενεργός σε μια περίοδο σημαντικών πολιτικών και περιβαλλοντικών αλλαγών στην περιοχή και πέρα από αυτήν.

Ο οικισμός ιδρύθηκε στην περιοχή Φαγιούμ της Αιγύπτου γύρω στο 250 π.Χ. Ο οικισμός Καρανίς, ήταν πατρίδα μίας αγροτικής κοινότητας με ετερόκλητο πληθυσμό και ενός περίπλοκου υλικού πολιτισμού που επέμενε για εκατοντάδες χρόνια.

Ο οικισμός, ο οποίος τελικά εγκαταλείφθηκε και καλύφθηκε εν μέρει από την έρημο, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας εξαιρετικά πλούσιος αρχαιολογικός χώρος, αποδίδοντας δεκάδες χιλιάδες αρχαία χειροποίητα αντικείμενα και κείμενα σε πάπυρο, που παρέχουν πλήθος πληροφοριών για την καθημερινή ζωή στη ρωμαϊκή αιγυπτιακή πόλη.

Χάρη στη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα δεκατριών δειγμάτων υπολειμμάτων φυτών από τις δομές του οικισμού, επανεξετάστηκε η χρονολογία του Καρανίς. Η ηλικία των καλλιεργειών καθορίστηκε με τη βοήθεια του «14CHRONO Center» στο Πανεπιστήμιο Queen’s Belfast, το οποίο πραγματοποίησε την χρονολόγηση.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι πίστευαν οι αρχαιολόγοι μέχρι σήμερα. Το χρονολογικό πλαίσιο του χώρου καθορίστηκε από τους πρώτους ανασκαφείς μέσω παπυρολογικών και νομισματικών στοιχείων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στον οικισμό Καρανανίς.

Το μυστήριο με έναν αρχαίο ελληνορωμαϊκό οικισμό

Η έκπληξη των αρχαιολόγων 

Με βάση πάπυρους και νομίσματα από τις πρώτες ανασκαφές που διεξήχθησαν μεταξύ του 1924 και του 1935, καθώς και την σπανιότητα των υλικών μετά το 460 μ.Χ. περίπου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Καρανίς, είχε εγκαταλειφθεί εκείνη την εποχή.  Αυτό σημαίνει ότι γεγονότα όπως η Πανούκλα της Αντονίνης (165-180 μ.Χ.) και η επακόλουθη οικονομική ύφεση οδήγησαν στην εγκατάλειψη του οικισμού.

Η έρευνα δείχνει ότι αν και μπορεί, ορισμένα μέρη του οικισμού να ερημώθηκαν από τα μέσα του 5ου αιώνα, υπήρχαν ακόμα κατοικημένες περιοχές μέχρι τον 7ο αιώνα, περίοδος που συνέπεσε με την ισλαμική κατάκτηση της Αιγύπτου. Το αποτέλεσμα αυτό διαψεύδει τα προηγούμενα συμπεράσματα που έκαναν λόγο για πρώιμη παρακμή με βάση τους παπύρους και τα νομίσματα.

Ο οικισμός φαίνεται να έχει αλλάξει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, με τα κτίρια να ανακαινίζονται και να αλλάζουν χρήση. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στο κλίμα και στα επίπεδα του Νείλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και ότι οι βυζαντινές και αραβικές κατακτήσεις άλλαξαν επίσης το πολιτικό τοπίο.

Ποια σημεία της ιστορίας του οικισμού παραμένουν μυστήριο

Αυτή η δυναμική μπορεί να επέτρεψε σε ορισμένες περιοχές του Καρανίς να παραμείνουν ενεργές, εγκαταλείποντας άλλες, επηρεάζοντας έτσι την επιβίωση και τον μετασχηματισμό της περιοχής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο οικισμός κατοικήθηκε συνεχώς από τον 6ο αιώνα και φαίνεται ότι διατηρήθηκε με κάποια ιδιότητα τουλάχιστον μέχρι την ισλαμική κατάκτηση τον 7ο αιώνα μ.Χ.. σύμφωνα με τους ερευνητές. Με τα διαθέσιμα δεδομένα και χωρίς μια βαθύτερη κατανόηση της μεταβαλλόμενης αστικής δομής του οικισμού είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ποσοστό της ευημερίας που διατήρησε.

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχονται, ότι παραμένει ασαφές πώς και πότε τελικά εγκαταλείφθηκε ο οικισμός Καρανίς. Η έλλειψη κερμάτων και παπύρων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπήρχε πληθυσμός εκεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χλωμή πολυχρωμία - Μία χορευτική performance

Μία χορευτική performance από την Ομάδα ΣύνΧορδο. Έχεις νοιώσει ποτέ, πως ο άνθρωπος που έχεις προκύψει, είναι η χλωμή εκδοχή του πολύχρωμου εαυτού σου; Σε έχει μήπως αγγίξει η ...

Φόρτωση άρθρων...