Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Βρέθηκε κτίριο του 4ου αιώνα που μαρτυρά την ύπαρξη μίας χαμένης χριστιανικής κοινότητας

Πολιτισμός

Ένα κτίριο του 4ου αιώνα που μαρτυρά την ύπαρξη μίας χαμένης χριστιανικής κοινότητας. Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα καταδεικνύει ότι το οίκημα, με θέση στο Samahij, στο Μπαχρέιν, κατοικήθηκε ήδη από τα μέσα του τέταρτου αιώνα έως τα μέσα του όγδοου αιώνα, όταν εγκαταλείφθηκε με τον προσηλυτισμό του πληθυσμού στο Ισλάμ.

Οι ανασκαφές,  οι οποίες διεξήχθησαν από αρχαιολόγους από την Αγγλία και το Μπαχρέιν, αποκάλυψαν μια μεγάλη δομή με έξι εναπομείναντα δωμάτια, μεταξύ των οποίων μια κουζίνα, μια τραπεζαρία, πιθανώς ένα εργαστήριο και τρία σαλόνια.

Το κτίριο επιβίωσε επειδή αργότερα χτίστηκε επάνω του ένα τζαμί. Θεωρείται ότι το κτίριο στέγασε το παλάτι του αρχιεπισκόπου, για την επισκοπή η οποία περιλάμβανε το Samahij, το οποίο είναι γνωστό με το ιστορικό όνομα Meshmahig, ή Mašmahig.

Σύμφωνα με αναφορές, η σχέση ανάμεσα στο Meshmahig και τις κεντρικές εκκλησιαστικές αρχές ήταν ταραχώδης, με τον αρχιεπίσκοπο να αφορίζεται το 410 και έναν άλλον να καταδικάζεται τον έβδομο αιώνα για αμφισβήτηση της εκκλησιαστικής ενότητας.

Προηγουμένως, τα λίγα χριστιανικά κτίρια-εκκλησίες,  μοναστήρια, κοιτώνες-, ανακαλύφθηκαν στον Κόλπο, σε απόμακρες περιοχές του Ιράν, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας, κυρίως χρονολογούμενα σε μεταγενέστερες περιόδους.

Το Samahij είναι μοναδικό, επειδή βρίσκεται σ’ ένα σύγχρονο  οικισμό.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου

Το κτίριο ήταν στέρεα δομημένο με πέτρινους τοίχους, σοβατισμένα εσωτερικά και γύψινα δάπεδα.
Τρύπες καταδείκνυαν τα σημεία που είχαν επισκευασθεί οι πόρτες και περβάζια ενώ οι κουζίνα περιείχε εστίες από τις βάσεις ή τις κορυφές των αμφορέων, ως αποθηκευτικά αγγεία.

Οι ένοικοί του απολάμβαναν ένα υψηλό επίπεδο ζωής, την κατανάλωση χοιρινού- ενδείξεις οι οποίες εξαφανίσθηκαν μετά τον προσηλυτισμό στο Ισλάμ-, ψάρι, θαλασσινά και διάφορα δημητριακά, εξακολουθούν να αναλύονται.

Η ανακάλυψη χαντρών κομπολογιού από κορνεόλη, και πολλά θραύσματα κεραμικής από την Ινδία, υποδηλώνει εμπορική δραστηριότητα και επαφές με την Ινδία.

Η κοινότητα χρησιμοποιούσε γυαλί, που αποδεικνύεται με τη χρήση μικρών γυάλινων ποτηριών, μια πρακτική που έπαυσε κατά την Εποχή του Ισλάμ. Ντουζίνες από χάλκινα νομίσματα που ανακτήθηκαν, υποδεικνύουν τη χρήση νομίσματος που είχε κοπεί στην Αυτοκρατορία των Σασσανιδών.

Ακόμα, βρέθηκαν αδράχτια και χάλκινες βελόνες που υποδηλώνουν ενδεχόμενη παραγωγή υφαντών για λατρευτικούς σκοπούς.

Η χριστιανική ταυτότητα των κατοίκων αποδεικνύεται από τρεις γύψινους σταυρούς που βρέθηκαν, μαζί με γκράφιτι που περιλαμβάνει τα πρώιμα Χριστιανικά σύμβολα.

To κτίριο ανακαλύφθηκε ανάμεσα στο 2019 και το 2023 ως μέρος ενός κοινού προγράμματος με επικεφαλής τον καθηγητή Timothy Insoll, από το Exeter και τον Δρ. Salman Almahari, από την Υπηρεσία για τον Πολιτισμό και τις Αρχαιότητες του Μπαχρέιν.

Ο καθηγητής Insoll ανέφερε πρόκειται για την πρώτη, απτή απόδειξη Νεστοριανής εκκλησίας στο Μπαχρέιν, η οποία προσφέρει συναρπαστικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής, εργασίας και λατρείας των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον Δάνη Κατρανίδη αφιέρωσε η Κάτια Δανδουλάκη την παράσταση στη Χαλκίδα

Συγκινημένη ήταν η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη στο τέλος της θεατρικής παράστασης που έδωσε στην Χαλκίδα με τίτλο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», στο κατάμεστο θέατρο «Ορέστης Μα...

Φόρτωση άρθρων...