Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Βρέθηκε βασιλικό καταφύγιο 3.500 ετών στην έρημο του Σινά (εικόνες)

Βασιλικό καταφύγιο 3.500 ετών βρέθηκε στην έρημο του Σινά στην Αίγυπτο. Τα ευρήματα μιας «βασιλικής οχυρωμένης περιοχής ανάπαυσης» ηλικίας 3.500 ετών ανακαλύφθηκε από Αιγύπτιους αρχαιολόγους στον αρχαιολογικό χώρο του Τελ Χάμπουα στην Αρχαιολογική Περιοχή του Βόρειου Σινά. 

Κατασκευασμένο από τούβλα λάσπης, πιστεύεται ότι είναι ένα από τα βασιλικά παλάτια που βρίσκονται κοντά στην Ανατολική Πύλη της Αιγύπτου, πιθανότατα χτισμένο για να φιλοξενήσει τις αρχαίες αιγυπτιακές δυνάμεις, και ίσως ακόμη και τον βασιλιά, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τούθμωνος Γ΄ (1479 έως 1425 π.Χ.).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ηγεμόνες συχνά ξεκινούσαν στρατιωτικές αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Μία από τις κοινές διαδρομές που χρησιμοποιούσαν τα αιγυπτιακά στρατεύματα για να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή ήταν μέσω της ερήμου του Σινά. 

Αυτή ήταν μια στρατηγική θέση για τη στέγαση και την παροχή στρατευμάτων καθώς διέσχιζαν την έρημο Σινά καθ΄οδόν προς τις στρατιωτικές εκστρατείες, ενώ η τοποθεσία περιλαμβάνει ένα  βασιλικό παλάτι.

«Είναι πιθανό αυτό το κτίριο να χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό ησυχαστήριο, λόγω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κτιρίου και της σπανιότητας των θραυσμάτων  κεραμικής [σπασμένων κεραμικών] στο εσωτερικό του», ανέφερε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σε μετάφραση που δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook. 

Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, που λειτουργεί στον αρχαιολογικό χώρο του Τελ Χάμπουα (Τάρο), έκανε αυτήν την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ως μέρος του Προγράμματος Ανάπτυξης του Σινά.

Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας, τόνισε ότι οι αρχικές επιστημονικές αναλύσεις που διεξήχθησαν σχετικά με τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο κτίριο δείχνουν την προέλευσή του που χρονολογείται από τη βασιλεία του Βασιλιά Τούθμωση III της Δέκατης Όγδοης Δυναστείας της εποχής του Νέου Βασιλείου.

Η αρχιτεκτονική διάταξη και η σπανιότητα των θραυσμάτων κεραμικής στο εσωτερικό της υποδηλώνει ότι αυτή η δομή πιθανόν χρησίμευσε ως βασιλική κατοικία για ανάπαυλα και ηρεμία.

Διαρρύθμιση του οικήματος

Η διαρρύθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει δύο διαδοχικές, ορθογώνιες αίθουσες, καθώς και αρκετές γειτονικές αίθουσες. Η κύρια είσοδος, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, οδηγεί στην πρώτη αίθουσα, πλαισιωμένη από τρεις ασβεστολιθικούς κίονες.

Μια άλλη μικρότερη αίθουσα, με εισόδους στην ανατολική και δυτική πλευρά, συνδέεται με την πρώτη αίθουσα. Αυτή η μικρότερη αίθουσα έχει στο κέντρο της δύο ασβεστολιθικούς κίονες και λίθινα όρια στις εισόδους της. Η δεύτερη αίθουσα οδηγεί σε δύο ξεχωριστά δωμάτια, το καθένα με κατεύθυνση ανατολικά και δυτικά, και συνδέονται με τη δεύτερη αίθουσα με εισόδους που βρίσκονται η μία απέναντι από την άλλη.

Ακόμα, η αποστολή εντόπισε πέτρινα κατώφλια για τις εισόδους των δωματίων, μαζί με μια σειρά από μικρότερα δωμάτια δίπλα στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, αναφέρει το Live Science.

Ο καθηγητής Ramadan Helmy, διευθυντής της Αρχαιολογικής Περιοχής του Βόρειου Σινά και επικεφαλής της αποστολής, εξήγησε ότι η χρονολόγηση του κτιρίου καθορίστηκε μέσα από την ανάλυση στρωματογραφικών επιπέδων, θραυσμάτων κεραμικής που βρέθηκαν κοντά, και την ανακάλυψη δύο γερανών σε τοιχογραφίες που φέρουν το όνομα Τούθμωσις III.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκστρατειών του βασιλιά για την επέκταση της Αιγυπτιακής Αυτοκρατορίας προς ανατολάς. Ακόμα, το οικοδόμημα ενισχύθηκε με περιμετρικό τοίχο, με μια κύρια πύλη στραμμένη προς τα ανατολικά.

Ο ιστορικός δρόμος μέσω της χερσονήσου του Σινά και στη Λωρίδα της Γάζας

Το ησυχαστήριο των 3.400 ετών στο Τελ Χάμπουα σηματοδοτεί την αρχή της αρχαίας διαδρομής γνωστή ως «Horus Road», σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου. Αυτός ο ιστορικός δρόμος, που εκτεινόταν από την Αίγυπτο μέσω της χερσονήσου του Σινά και στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν στρατηγικά σημαντικός και ήταν γεμάτος οχυρώσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. 

Το Τελ Χάμπουα γνωστό ως Θαρού, τώρα βρίσκεται ως αρχαιολογικός χώρος κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ στην Καντάρα Σαρκ, περίπου 100 μίλια βορειοανατολικά του Καΐρου, αναφέρει η Miami Herald.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σημαντική ανακάλυψη για τον Πανάγιο Τάφο (Photos)

Για την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών ενημερώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής τριών θρησκευτικών κοινοτήτων, που είναι υπεύθυνες για τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ. Πρ...

Το ποίημα της Κυριακής: Χάνεσαι

Βυθισμένη στ' ατέρμονα σκοτάδια Θλιβερών σκέψεων Χάνεσαι Αναπολώντας στιγμές εποχές Που πέρασαν ανεπιστρεπτί Χάνεσαι Παραμένοντας σε ένα παρελθόν Χειρότερο από το παρόν Χάν...

Φόρτωση άρθρων...