Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Υπόγεια τούνελ ανακαλύφθηκαν σε ερείπια αρχαίας πόλης 4.300 ετών (Photos)

Πολιτισμός

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι σε αρχαία πόλη στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν τα ερείπια 4.300 ετών. Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκθαμβοι όταν βρήκαν τις υπόγειες σήραγγες κατασκευασμένες με τρόπο τέτοιο προκειμένου να στηρίζουν αμυντικά την κεντρική οχύρωση της πόλης, αλλά και να έχουν ένα διπλό ρόλο, σε περίπτωση επίθεσης.

Η είσοδος στην αρχαία πέτρινη πόλη Houchengzui, πριν από 4.000 χρόνια ήταν ένα περίτεχνο σύστημα οχύρωσης, με αλλεπάλληλα στρώματα αμυντικών τειχών και φυσικά με τον ισχυρό οπλισμό των φρουρών. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Αυτό που είχε διαφύγει μέχρι τώρα από τους αρχαιολόγους ήταν μια σειρά από μυστικές υπόγειες διόδους και τούνελ – έξι εξ αυτών διασταυρώνονταν μεταξύ τους συνολικά-  και λειτουργούσαν και ως ένα κρυφό δίκτυο μεταφορών.

Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι οι πρόσφατα ανακαλυφθείσες σήραγγες ποικίλλουν σε βάθος, που κυμαίνεται από περίπου 1,5 μέτρο έως περίπου 6 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια της γης. Εσωτερικά, οι σήραγγες αυτές είχαν ύψος από 0,91 έως 1,82 μέτρο και πλάτος περίπου 1,21 μέτρο.

Ορισμένες από αυτές τις σήραγγες εκτείνονταν ακόμη και κάτω από τα αμυντικά τείχη της πόλης, παρέχοντας διόδους που άνοιγαν στο εξωτερικό περιβάλλον, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Αυτόνομης Περιφέρειας της Εσωτερικής Μογγολίας, το οποίο εκδόθηκε μέσω του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) και του Δικτύου Αρχαιολογίας της Κίνας.

Υπόγεια τούνελ ανακαλύφθηκαν σε ερείπια αρχαίας πόλης 4.300 ετών

Ο ρόλος των τούνελ

Οι μυστικές σήραγγες στην «Πέτρινη Πόλη» Houchengzui αποτελούν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας που συμπληρώνει τις υπάρχουσες αμυντικές δομές της πόλης. 
Αυτή η νεολιθική πόλη ήταν ήδη εξοπλισμένη με ένα εξελιγμένο αμυντικό σύστημα, το οποίο περιλάμβανε τρία ομόκεντρα τείχη, συμπληρωματικές κατασκευές κατά μήκος αυτών των τειχών, έναν περιορισμένο αριθμό καλά φυλασσόμενων πυλών και στρατηγικά τοποθετημένα χαρακώματα. Αρκετές από τις σήραγγες αυτές περνούν ακόμη και κάτω από τις επάλξεις της πόλης και ανοίγονται στον έξω κόσμο. Καθόλου άσχημη οδός διαφυγής αν ένα γειτονικό βασίλειο έχει αποφασίσει να επιτεθεί.

Σύμφωνα με τον Sun Jinsong, διευθυντή της Ακαδημίας Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Εσωτερικής Μογγολίας, οι τάφροι και τα αμυντικά περιμετρικά τείχη (γνωστά ως barbicans) ήταν το επίκεντρο της πιο πρόσφατης έρευνας. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο σχεδιασμός της πόλης Houchengzui έχει τις ρίζες του στην πολιτιστική της σημασία για τη στρατιωτική άμυνα και τη στρατηγική της θέση στην περιφέρεια μιας αρχαίας συμμαχίας.

Ο ρόλος των τούνελ

Αναφορικά με την ανακάλυψη δύο άλλων χώρων της ίδιας περιόδου, με παρόμοιο πολιτισμό, ο Chen Xingcan, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε στην China Daily το 2022: “Οι χώροι Houchengzui, Bicun και Shimao συνέθεσαν ένα πολιτιστικό σύστημα που είναι ζωτικής σημασίας για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκε αρχικά μια περίπλοκη κοινωνία”.

Συνολικά, οι αρχαιολόγοι εκείνης της εποχής συμπέραναν ότι η μελέτη αυτών των τριών κρίσιμων πέτρινων πόλεων της περιοχής θα προσφέρει μια πιο φρέσκια εικόνα του πολιτισμού κατά μήκος του ποταμού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Clown Theatre Christmas Edition» στο Μικρό Κεραμεικό

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός θα παρουσιαστούν οι δύο πετυχημένες παραστάσεις θεατρικού κλόουν, «cLOwNELY day» και «I AM LEAVING ΒΥ ΖΟ» με γενικό τίτλο «CL...

Φόρτωση άρθρων...