Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΑΔΕ: Εντείνονται οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής, 885 υποθέσεις στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ μπαίνουν άμεσα υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, με βάση μία σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως περιπτώσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, υποθέσεις που σχετίζονται με επιστροφές φόρων ή αυτές που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες αλλά και αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υψηλά στην ατζέντα των φοροελεγκτών βρίσκονται και 885 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακές πλατφόρμες, απάτες ΦΠΑ και ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Ειδικότερα, οι 885 υποθέσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν να κάνουν με:

• 470 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

• 105 υποθέσεων ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων.

• 155 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

• 155 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Για τον έλεγχο όλων των υποθέσεων θα εφαρμοστούν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ειδικοί αλγόριθμοι, ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης αλλά και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα το 2024 γίνεται ανά ελεγκτική υπηρεσία ενώ για τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης ανά υποδιεύθυνση.

Σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, εφέτος πρόκειται να διενεργηθούν πάνω από 73.000 φορολογικοί έλεγχοι με το βάρος να πέφτει στις «φρέσκες» υποθέσεις, σε μεταβιβάσεις ακινήτων και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές στην Αττική: Δεύτερη καταβολή, ύψους 188.627 ευρώ, σε πυρόπληκτους

Η δεύτερη καταβολή κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε σήμερα όπως ανακοίνωσε το...

Φόρτωση άρθρων...