Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Αέριο... γιοκ (;), τρόμος στις αγορές, ψήφος εμπιστοσύνης από τη Fitch στην Ελλάδα και νέα «εισβολή» Μυτιληναίου στην Αυστραλία

 Η Ευρώπη ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές σοκ, καθώς ο Πούτιν, λόγω της νευρικότητας που του προκαλούν οι απώλειες στην Ουκρανία, θα παίξει το τελευταίο του χαρτί έτσι ώστε να δημιουργήσει πανικό στην Ευρώπη, ανατρέποντας βίαια τις οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το "κλειδί" των εξελίξεων από σήμερα, βρίσκεται στη... συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1. Οι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά αμφίβολο αν η Ρωσία θα συνεχίσει ή όχι τις παραδόσεις αερίου μετά την προγραμματισμένη προσωρινή διακοπή. Επιπλέον, είναι διχασμένοι ως προς την επίδραση στην τιμή του, καθώς άλλοι θεωρούν ότι το αέριο θα εκτοξευτεί στα ύψη πριν υποχωρήσει, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι το κλείσιμο της στρόφιγγας, θα οδηγήσει σε κάθετη πτώση της τιμής.

Η Γερμανία επιστρατεύει κάθε διαθέσιμο μέσο με τη χρήση άνθρακα, οι Γάλλοι... κουβαλούν το πετρέλαιο με τη... σέσουλα και ετοιμάζονται να αυξήσουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, οι επενδυτές προσπαθούν να μετρήσουν τα... γράδα των αγορών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις... αρκούδες και γενικώς, το ρίσκο μεγαλώνει συνεχώς. Η Ευρώπη πληρώνει πανάκριβα την εξάρτηση της από τη Ρωσία και κυρίως από τον ίδιο τον Πούτιν, καθώς το φτηνό ρωσικό αέριο, δεν άφηνε τους Γερμανούς να δουν πιο... μακριά, εδώ και πολλές δεκαετίες. Τώρα, πληρώνουμε όλοι τον λογαριασμό...

Το πετρέλαιο ξαναδείχνει τα... δόντια του, καθώς αποτελεί το πρώτο και πιο άμεσο ενεργειακό προϊόν, στο οποίο στρέφονται όλοι προκειμένου να καλύψουν την πιθανή απώλεια του φυσικού αερίου. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές των εμπορευμάτων παραπέμπουν σε ύφεση, ενώ από την άλλη πλευρά, "λάδι στη φωτιά" ρίχνει η άνοδος των επιτοκίων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην παρούσα φάση, όποια άποψη και να εκφράσουν οι αναλυτές, μπορεί να πέσουν... εύκολα έξω και δύσκολα μέσα. Αρκεί και μόνο να αναφέρουμε ότι κάποιοι αναλυτές βλέπουν το πετρέλαιο στα 380 δολάρια το βαρέλι και κάποιοι άλλοι στα... 45 δολάρια!!! Πάντως, ό,τι και να συμβεί... μέσα θα πέσουν...

Κρίσιμες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι συνεδριάσεις σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, σε Eurogroup και Ecofin, αντίστοιχα.

Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών της χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τις μέχρι στιγμής επιπτώσεις της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, θα καταγράψουν τα νέα δεδομένα και θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις μέσα από την αλλαγή πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει εκ νέου κείμενο προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των επιπτώσεων στον πληθωρισμό, ενώ θα έχει και συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογο του Σίγκριτ Κάαγκ.

Αύριο, στη συνεδρίαση του Ecofin το... παιχνίδι θα ανοίξει περισσότερο, καθώς θα πρέπει συνολικά η Ευρώπη να προσδιορίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να καθορίσουν το πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας, ώστε στη συνέχεια οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβουν αποφάσεις. Βρισκόμαστε στο παραπέντε και θα είναι πραγματικά λυπηρό, να βρεθεί η Ευρώπη για ακόμη μία φορά να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να καταγράφει τις ζημιές...

Λεφτά υπάρχουν για νέες ενισχύσεις

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, κρατάμε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περί σχηματισμού πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου μέσα στο καλοκαίρι, ο οποίος θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολο του.

Το ισχυρό τουριστικό ρεύμα και η εξαιρετική πορεία των φορολογικών εσόδων (έκλεισαν πάνω από τον στόχο και τον Ιούνιο), αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά του οικονομικού επιτελείου, το οποίο καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της βέλτιστης δημοσιονομικής διαχείρισης και της πιεστικής ανάγκης για ενισχύσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το μήνυμα της Fitch για την Ελληνική οικονομία

Η επιβεβαίωση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒ” με θετικές προοπτικές στην οποία προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αποτελεί τον προπομπό της αναβάθμισης και απόκτησης βαθμίδας για την οικονομία μας.

Κάποιοι περίμεναν ότι ίσως υπάρξει η αναβάθμιση που θα ισοδυναμούσε με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο, οι εποχές είναι... άγριες και οι οίκοι αξιολόγησης, είναι φυσικό και επόμενο να εμφανίζονται μετρημένοι. Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να γίνει τώρα αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διόγκωσε την αύξηση στις τιμές ενέργειας και επηρεάζει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον υψηλό πληθωρισμό να έχει αντίκτυπο στα πραγματικά εισοδήματα και τη δυναμική της κατανάλωσης. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας βασίζονται κατά 40% στη Ρωσία και η χώρα είναι ευάλωτη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και ενδεχόμενες διαταραχές στην προσφορά ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, κρατάμε την επισήμανση του αμερικανικού οίκου ότι η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, που υπερβαίνει πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση “BB” και “BBB”, και ότι οι επιδόσεις στη διακυβέρνηση και οι δείκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των άλλων χωρών χωρίς επενδυτική διαβάθμιση. Βέβαια, έχουμε και πολύ υψηλό κατά κεφαλήν χρέος, αλλά και πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά αυτό φαίνεται να μην ανησυχεί ιδιαιτέρως τις αγορές, καθώς η Ελλάδα είναι σχετικά καλά πλασαρισμένη, λόγω των αναπτυξιακών προοπτικών της. Ωστόσο, επειδή η παγκόσμια οικονομία βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού, ποτέ δεν ξέρεις, τι μπορεί να συμβεί...

Πάντως, οι θετικές προοπτικές αντανακλούν, σύμφωνα με τον οίκο, την αναμενόμενη σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο ενός χαμηλού ακόμα μέσου κόστους δανεισμού, παρά τη μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων φέτος. Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μειώνοντας πολύ το επίπεδο των NPLs στον τραπεζικό τομέα, προσθέτει ο Fitch.

Από τις επισημάνσεις του οίκου, κρατάμε την πρόβλεψη για για μείωση του δημοσίου χρέους στο 171,6% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2024, έναντι 193,3% το 2021 και σχεδόν 200% το 2020, λόγω βαθιάς ύφεσης. Αναθεωρεί δε την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 3,5% από 4,1% τον Ιανουάριο και ρίχνει τον πήχυ για το 2023, στο 3,2% έναντι 4% πριν. Ο πληθωρισμός στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,3%, ενώ αναμένεται μεγάλη μείωση στη συνέχεια στο 1,8% το 2023 και στο 1% το 2024.  Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν επί της ουσίας ασκήσεις επί... χάρτου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει με τον Πούτιν!

Από τις επισημάνσεις της Fitch κρατάμε τη θετική στάση για τη συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ανέρχεται στο 7,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2021, ενώ υπογραμμίζει ότι θα στηρίξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αν και με κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων στη ζήτηση εργασίας και στη μετακύλιση του κόστους στις τιμές. Για τις τράπεζες, ο οίκος Fitch τονίζει ότι το συνολικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2022, στα 17,7 δισ. ευρώ, έναντι 47,3 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Καταλήγει δε, με την επισήμανση ότι η πρόοδος στη μείωση αυτών των δανείων επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω των μεγαλύτερων προβλέψεων για ζημιές από δάνεια.

 "Απόβαση" Μυτιληναίου στην Αυστραλία

Στο εγχώριο επιχειρείν συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα την τελευταία περίοδο, με κύριο άξονα τον ενεργειακό τομέα. Οι συμφωνίες εγχώριων ομίλων με κολοσσούς του εξωτερικού, αλλά και τα νέα projects που αναλαμβάνουν Ελληνικές επιχειρήσεις, δίνουν έναν αέρα αισιοδοξίας, μέσα στη γενικότερη... μαυρίλα.

Από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, αναμφίβολα ξεχωρίζει η συμφωνία της εταιρείας MYTILINEOS με το εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο της Αυστραλίας για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας με σύμβαση πώλησης ενέργειας. Το έργο, μόλις ολοκληρωθεί, θα έχει συνολική ισχύ 75 MW και θα παρέχει καθαρή ενέργεια που θα προέρχεται από τον ήλιο. Ειδικότερα, το φωτοβολταϊκό πάρκο Wyalong θα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτεί περίπου 27.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία. Το έργο θα δημιουργήσει 150 θέσεις εξειδικευμένων εργαζομένων και θα κατασκευή του θα διαρκέσει 6 μήνες.

Η MYTILINEOS είναι στρατηγικά τοποθετημένη τόσο στην Αυστραλία, όσο και παγκοσμίως, προκειμένου να αναπτύξει με ασφάλεια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα, ο όμιλος διαθέτει στην Αυστραλία χαρτοφυλάκιο έργων, ισχύος 750 MW, εκ των οποίων τα 118 MW βρίσκονται σε λειτουργία, 262 MW υπό κατασκευή, 113 MW έτοιμα για κατασκευή ή αναμένεται να είναι έτοιμα εντός των επόμενων 6 μηνών και 260 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Παπαθανάσης: Έγκριση χρηματοδότησης 682 επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μαζί με τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξι...

Φοροελαφρύνσεις «φέρνουν» τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή - «Μαξιλάρι» 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Παρακαταθήκη για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις, με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα, αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός, με το «μαξιλάρι» του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργεί η αντιμετώπιση ...

Φόρτωση άρθρων...