Με όπλο την αυστηροποίηση των όρων της Golden Visa επιχειρεί η κυβέρνηση να ανοίξει στην αγορά χιλιάδες κλειστά σπίτια και να διατεθούν είτε για πώληση είτε για μακροχρόνια ενοικίαση.
Γκαρσονιέρες, δυαράκια και άλλα ακίνητα που παραμένουν κλειστά στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στα δυτικά προάστια αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και τα νησιά με έντονη τουριστική κίνηση, σύντομα δεν θα μπορούν να διατεθούν σε ξένους μέσω του θεσμού της Χρυσής Βίζας.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, η πρόταση προβλέπει την «έξωση» από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής, όσων επενδύουν σε ακίνητα μέσω της «χρυσής βίζας», με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση. Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, οι οποίες θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας και αμέσως μετά θα έρθει η σχετική διάταξη που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στα όρια της Golden Visa που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές στα όρια θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο, διάστημα το οποίο ενδεχομένως να επιτρέψει σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση και η οποία εκκρεμεί να λάβουν τη «χρυσή βίζα» στα σημερινά όρια.
Η τελική διαμόρφωση των ορίων θα αποφασιστεί εντός της εβδομάδας, με το ανώτατο όριο για επενδύσεις να φθάνει τα 800.000 ευρώ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Σήμερα, μετά τις αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, με την απόκτηση της «χρυσής βίζας» να κοστίζει στις φθηνές περιοχές 250.000 ευρώ και στις ακριβές 500.000 ευρώ.
Το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού.
Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ, το οποίο, όπως και των 500.000 ευρώ, είναι ανά ακίνητο. Δεν μπορεί δηλαδή η «χρυσή βίζα» να αποκτηθεί με συνολικές επενδύσεις 500.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ αντίστοιχα, με πολλαπλές αγορές ακινήτων.
Ο νέος χάρτης των επενδύσεων για τη «χρυσή βίζα» θα αποφασιστεί εντός της εβδομάδας και εξετάζεται να δημιουργηθούν δύο, τρία ή τέσσερα σκαλοπάτια τιμών (250.000-400.000-500.000-800.000 ευρώ), ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την περίπτωση όπου γίνεται επένδυση σε διατηρητέα ακίνητα.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν εισηγήσεις να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και από τον ΦΠΑ στις δαπάνες αποκατάστασης αυτών των κτιρίων, η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος, ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος από εκμίσθωση, ο υπολογισμός της παλαιότητας με βάση την πραγματική χρονολογία κατασκευής και όχι την τελευταία οικοδομική άδεια.
Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της «χρυσής βίζας» ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις φθάνουν τις 14.875 και οι τελικές εγκρίσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα διαμορφώνονται σε 7.387.
Σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της «χρυσής βίζας» είναι οι Κινέζοι, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και από τη Βρετανία. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Βρετανία, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.