Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Ακίνητα: Τριετές αφορολόγητο για όσους ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα - Οι προϋποθέσεις

Οικονομία

Με μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στις βαλίτσες του μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο, με το οποίο θα επιχειρήσει να μειώσει τις τιμές στις μισθώσεις των κατοικιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ το βασικό του κορμό και τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να εξειδικεύει τα μέτρα την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για τα ακίνητα προβλέπει την φορολογική απαλλαγή για τρία χρόνια για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν και θα μισθώσουν τα κλειστά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι τα ακίνητα αυτά, να είναι κλειστά από το 2023 έως και σήμερα, όπως θα προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται στα έντυπα Ε2 και Ε1 των φορολογικών δηλώσεων. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Παράλληλα το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει και για όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου αντί της βραχυχρόνιας, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο θα εκμισθωθεί ως κύρια κατοικία για τουλάχιστον μία τριετία. Ωστόσο εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων όπως τη διεύρυνση των ορίων του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.

Επίσης για τα επιτόκια των χορηγήσεων, αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Τέλος, αναμένεται να ανακοινωθεί και η προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κάτω από 1.000 ευρώ εισόδημα δηλώνουν υδραυλικοί, εστιάτορες ταξιτζήδες και οδοντίατροι

Την τακτική τους να δηλώνουν ζημιές ή πενιχρά εισοδήματα συνεχίζουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών τους δηλώσεων. ...

Φόρτωση άρθρων...