Τη στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει τους καταναλωτές, νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα ήλθαν ν’ αποτελειώσουν τα οικονομικά πιο αδύναμα νοικοκυριά, εκτοξεύοντας περαιτέρω τις τιμές και κρατώντας μισοάδειο το καλάθι τους.
Εκτός από το κρέας που για πολλούς είναι απλησίαστο, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και στα ψάρια και μάλιστα ακόμη και σε εκείνα που επέλεγαν οι περισσότεροι, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος.
Η πολύτιμη πρωτεΐνη, κορυφαίο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, κοστίζει πλέον ακριβά αφού, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο:
- τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 6,5%,
- τα ψάρια κατά 8,4%
- τα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 3,8%.
Να σημειωθεί πως τα αβγά έχουν φτάσει να πωλούνται στη λαϊκή μέχρι 25 και στο σούπερ μάρκετ μέχρι 55 λεπτά το ένα.
Σοκ προκαλούν οι τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά
Την Τετάρτη πωλούνταν:
- η σαρδέλα 8 ευρώ το κιλό
- ο γαύρος 6 ευρώ το κιλό
- η τσιπούρα 9 ευρώ το κιλό
- το μπαρμπούνι 20 ευρώ το κιλό
- το χταπόδι 20 ευρώ το κιλό.
Αλλά και τα γαλακτοκομικά τείνουν να μετατραπούν σε πολυτέλεια αφού το γιαούρτι κυμαίνεται από 4,70 μέχρι 5,80 ευρώ το κιλό, η φέτα άγγιξε τα 16,45 ευρώ το κιλό ενώ το κασέρι έφτασε τα 26 ευρώ το κιλό.