Η εκτόξευση των τιμών σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς σε συνδυασμό με την προσφορά σημαντικών εκπτωτικών πακέτων από τις αεροπορικές έχουν ενισχύσει την προτίμηση των τουριστών για περιφερειακά μέρη, όπως η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Λήμνος και η Λέρος.
Ενδεικτικά, ο αριθμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών αυξήθηκε έως 80% στη Νάξο, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το 50% για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, την Κάρπαθο.
Σε ποσοστό άνω του 40% διαμορφώνεται η επιβατική κίνηση στην Κεφαλονιά, στη Λήμνο και στη Λέρο που προσελκύουν ταξιδιώτες λόγω και του πιο προσιτού κόστους διαβίωσης, σε σχέση με τουριστικούς προορισμούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης.
Επίσης, η λίστα των προορισμών με σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση περιλαμβάνει νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, των Σποράδων, όπως η Σκιάθος, και του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή την Ικαρία, τη Χίο και τη Λέσβο.
Σε σχέση με τα εν λόγω νησιά, μικρότερους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης – αλλά μεγαλύτερους σε σχέση με το 2022– καταγράφουν η Σάμος, τα Κύθηρα, η Μήλος και η Πάρος, γεγονός που αποδίδεται ως επί το πλείστον στην περιορισμένη χωρητικότητα των υποδομών τους.
Σε αυτούς τους προορισμούς το ποσοστό αύξησης της επιβατικής κίνησης είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με κορυφαία νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, από και προς τα οποία οι διακινηθέντες επιβάτες ενισχύθηκαν από 5% έως και άνω του 15% αντίστοιχα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.