Μπορεί ο πληθωρισμός να μειώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, στο 1,8%, ωστόσο η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζεται, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 12,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά συνεχίζονται, με τους καταναλωτές πλέον είτε να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία είτε να στρέφονται στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα. Οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μικρότερη ωστόσο ένταση σε σχέση με εκείνες που έγιναν στις αρχές του έτους.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια «συμφωνία κυρίων» με τις βιομηχανίες τροφίμων και τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ με στόχο τη δραστική μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Realnews, οι αυξήσεις μεσοσταθμικά κινούνται στο 8% και αφορούν τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στο παρθένο ελαιόλαδο, που θα φτάσει ακόμη και το 45%. Οι αυξήσεις αυτές θα γίνουν σταδιακά αντιληπτές από τους καταναλωτές μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για ανατιμήσεις που γίνονται από μεμονωμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις και όχι από το σύνολο των εταιρειών κάθε κατηγορίας.
Αναλυτικότερα η λίστα με τις ανατιμήσεις, περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%, κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%, αποσμητικά έως 15%, τυροσαλάτα 12%, συσκευασμένο κρέας 11%, γαλακτοκομικά 10,5%, ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%, σοκολατοειδή έως 10%, πατατάκια 10%, τυριά έως 8%, σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%, κάψουλες για καφέ 5%, κατεψυγμένα λαχανικά 4%, αλλαντικά 4%, ηλιέλαιο 4%, ελληνικός καφές 3% και γάλα 2%.
Οι νέες ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν στη λίστα της ακρίβειας, η οποία από τις αρχές του χρόνου περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 προϊόντα, σε ποσοστό που ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το 30%.
Πηγή: enikonomia.gr