Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

«Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις μέσω gov.gr

Οικονομία

Ένα ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης βγαίνει «στον αέρα» πολύ άμεσα και θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να μπουν στις λίστες των δικαιούχων. Ο λόγος για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» που μέσα στο 2024 θα δεχθεί νέες αιτήσεις, αλλά μονάχα σε όσους ήταν επιλαχόντες στον πρώτο κύκλο. Παρότι οι επιλαχόντες είχαν κάνει αίτηση, θα πρέπει να ξαναμπούν στην πλατφόρμα του gov.gr και να επαναλάβουν τη διαδικασία.

Τα καλά νέα, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει σε αρχικό στάδιο. Συγκεκριμένα, οι επιλαχόντες θα ενημερωθούν με SMS ή email για το χρονικό διάστημα που θα έχουν για την αίτηση.

Στη συνέχεια, μόλις λήξει αυτή η προθεσμία, τότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους όσους πληρούν τα κριτήρια (σ.σ. δείτε αναλυτικά παρακάτω) με «ανοιχτή» προθεσμία, μέχρι δηλαδή να εξαντληθεί ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός.

Πότε ανοίγει το Αλλάζω θερμοσίφωνα 2024

Πηγές από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρουν πως η πλατφόρμα θα ανοίξει τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, σε λιγότερο δηλαδή από έναν μήνα. Ακόμα όμως και αν υπάρξει καθυστέρηση λίγων ημερών,η διαδικασία θα «τρέξει» σίγουρα μέσα στο φθινόπωρο.

Αλλάζω θερμοσίφωνα 2024: Η αίτηση στο gov.gr

Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr, θα πρέπει να έχετε:

  • Κωδικούς Taxisnet
  • ΑΦΜ
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Στην αίτηση θα πρέπει να δηλώσετε ξανά τα εξής 4 στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τι πρέπει να κάνετε μετά την αίτηση

  • Επιλέξτε ένα έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, από τον οποίο θα αγοράσετε το νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα.
  • Προχωρήστε σε παραγγελία και παραδώστε την επιταγή που αφορά στο προϊόν, για να καλύψετε μέρος της δαπάνης αγοράς (η επιταγή σας θα δεσμευθεί από το συγκεκριμένο έμπορο). Εφόσον ο ίδιος έμπορος αναλάβει και τις εργασίες αντικατάστασης με δικά του συνεργεία, του παραδίδετε και τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
  • Με την παραλαβή του προϊόντος, προχωρήστε στην απεγκατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα και στην τοποθέτηση του νέου Ηλιακού. Εφόσον για τις εργασίες αυτές επιλέξετε ανεξάρτητο επαγγελματία υδραυλικών εγκαταστάσεων που επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα (εφόσον δηλαδή οι εργασίες δεν έχουν αναληφθεί από τον έμπορο), μπορείτε να παραδώσετε σε αυτόν τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
  • Για να ισχύει η επιδότηση τόσο της αγοράς του προϊόντος, όσο και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσετε τον παλιό Ηλεκτρικό Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου αγοράσατε το νέο Ηλιακό.

Οι δικαιούχοι του «Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση ήταν τα εξής:

  • Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
  • 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
  • 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτου για φυσικές καταστροφές – Από πότε ισχύει

Ανατροπές έρχονται το επόμενο έτος στην ασφαλιστική αγορά και ειδικά στον κλάδο των γενικών ασφαλειών. Η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων καθίσταται απαραίτητη έναντι φυσικών κ...

Φόρτωση άρθρων...