Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Άρειος Πάγος: Τα funds μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς

Τα funds μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (59-6), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου, Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου, Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Η υπόθεση απασχόλησε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετά από συναφείς, αλλά και αντίθετες αποφάσεις του Α2 Πολιτικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η εισήγησης της κυρίας Τζαβέλλα, βασίσθηκε σε νομική ανάλυση του καθηγητού Πολιτικής Δικονομίας στο ΕΚΠΑ, Στέφανου-Σπυρίδωνα Πανταζόπουλου, ο οποίος δέχεται την άποψη, ότι επιτρέπεται στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες. Με άλλα λόγια, τόσο η κυρία Τζαβέλλα όσο και η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, τάχθηκε υπέρ των θέσεων και της επιχειρηματολογίας τραπεζών και εταιρειών διαχειρίσεως δανείων (funds).

Το νομικό ζήτημα που είχε ανακύψει ήταν η ερμηνεία δυο νόμων: του νόμου 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers να γίνονται διάδικοι, ενώ ο νόμος 3156/2003 δεν έδιδε την δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.

Σήμερα, τα funds κάνουν χρήση και των δύο νόμων, επιλεκτικώς ανάλογα τι τα εξυπηρετεί και κατά περίπτωση των συμφέροντά τους. Πρέπει να επισημανθεί ότι το νομικό πλαίσιο έχει δώσει φοροαπαλλαγές στις εταιρείες διαχειρίσεως «κόκκινων» δανείων, ενώ παρέχει στα funds 14 απαλλαγές από φόρους, τέλη κ.λπ.

Παράλληλα, από τις 14 αυτές απαλλαγές των φόρων, τελών, κ.λπ., δεν αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστιο ποσό (ζημιά 58,80 δις ευρώ). Μόνο από τη μη απόδοση φόρου εισοδήματος το Δημόσιο έχασε 15,2 δισ. ευρώ και από το φόρο μεταβίβασης δεν εισήλθαν στον κρατικό κορβανά 12 δισ. ευρώ.

Η δημοσίευση της απόφασης των αρεοπαγιτών, η οποία αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, σηματοδοτεί νέο κύμα πλειστηριασμών σπιτιών κόκκινων δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων έχουν αγοραστεί από τα funds.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο την ημέρα της συζήτησης της υπόθεσης, στα χέρια των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων του εξωτερικού αλλά και των funds που έχουν συστήσει Ελληνικές Τράπεζες (ως θυγατρικές), έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη μέχρι 31.12.2022 τα funds είχαν αγοράσει από τις τράπεζες 700.000 ενυπόθηκα ακίνητα, αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον 45 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί και αναμεταβιβαστεί τουλάχιστον πέντε φορές το καθένα.

Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητες νομικής άμυνας.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...