Τετάρτη
27 Νοεμβρίου 2024

Ασφυξία στην αγορά - το 16% του βεβαιωμένου ΦΠΑ δεν αποδίδεται

Οικονομία

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ που δεν καταγράφεται και δεν εισπράττεται στην Ελλάδα. Πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό υπάρχει ακόμη και με τον Φπαπου καταγράφεται και βεβαιώνεται αλλά δεν πληρώνεται.

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν να καθυστερήσουν την εξόφληση βεβαιωμένου ΦΠΑ μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσουν τα σχετικά ποσά ως κεφάλαια κίνησης αναλαμβάνοντας το κόστος αυτής της ιδιότυπης "χρηματοδότησης".

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στην παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, αν και βρίσκεται υψηλότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους φόρους αφού η εφορία είναι ιδιαίτερα αυστηρή για το θέμα της μη απόδοσης παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 80%.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η συνολική εισπραξιμότητα του ΦΠΑ ανήλθε στο 84,6%. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το σύνολο του έτους 2015 και 2014 που η εισπραξιμότητα ήταν 81,5% και 84,3% αλλά πολύ χαμηλότερο του έτους 2013 που η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ ήταν 90,67%. Η μεγάλη υποχώρηση της εισπραξιμότητας το 2015 συνδέεται άμεσα με τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία που είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών, την ανασφάλεια και το στέγνωμα της ρευστότητας στην αγορά.

Αν και η εισπραξιμότητα του κυριότερου φόρου για τα δημόσια οικονομικά ανακάμπτει, αυτό δεν μπορεί να σκεπάσει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν βρει στον φόρο αυτόν –και σε άλλους φόρους- μια άτυπη μορφή δανεισμού κεφαλαίων κίνησης με δεδομένο ότι οι κάνουλες χρηματοδότησης των τραπεζών παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Η καθυστέρηση της πληρωμής ΦΠΑ δημιουργεί κόστος για τις επιχειρήσεις αφού το δημόσιο χρεώνει προσαύξηση περίπου 0,7% το μήνα, ακόμη και για καθυστέρηση μιας ημέρας.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης για Προϋπολογισμό 2025: Συνδυάζει τη σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα έγινε Σουηδία. Αυτό που λέμε είναι ότι, ξεκινώντας από ένα δυσμενές σημείο αφετηρίας, τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε σαφή, συγκεκριμένη και χειροπιαστ...

Φόρτωση άρθρων...