Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος φέρνει η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής

Προπομπός για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Αύγουστο είναι η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ρεκόρ ανόδου στην χονδρεμπορική τιμή υπήρξε την Παρασκευή 12 Ιουλίου, η οποία διαμορφώθηκε στα 190,13 €/ MWh, ενώ την Κυριακή 7/7 ήταν στα 64,67€ / MWh. Αύξηση +194%.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ η χονδρική τιμή του ρεύματος, είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει κατεστραμμένες υποδομές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να την τροφοδοτεί η Ουγγαρία και αυτόματα, λόγω των εισαγωγών – εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, να επηρεάζεται η τιμή της χονδρικής στα χρηματιστήρια ενέργειας των χωρών των Βαλκανίων», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο δικηγόρος και ειδικός σε θέματα ενέργειας, Ορέστης Ομράν.

Έρχονται αυξήσεις

Υπό τις συνθήκες αυτές, αναμενόμενη θεωρείται μία νέα αύξηση των τιμολογίων για τον μήνα Αύγουστο.

Ενδεικτικά το πράσινο τιμολόγιο θα διαμορφωθεί:

  • Ιούλιος: 13,55 – 20,52 λεπτά/ kWh
  • Αύγουστος: 16,26 – 24,62 λεπτά/ kWh

«Ένα διεθνές σημαντικό πολιτικό γεγονός, ένας πόλεμος, μια ένοπλη σύγκρουση, επηρεάζει και τις συνθήκες διαβίωσης και την ακρίβεια στα γειτονικά κράτη. Εμείς εξάγουμε παραπάνω από ό,τι εισάγουμε», συμπληρώνει ο Ορέστης Ομράν, τονίζοντας ότι «το στοίχημα εδώ πέρα είναι κατά πόσο οι πάροχοι θα απορροφήσουν την αύξηση της χονδρικής».

Παράδειγμα:

Νοικοκυριό με κατανάλωση 500 kWh/ μήνα, τον Ιούλιο πλήρωνε 67,75 € (με 13,55 λεπτά),ενώ τον Αύγουστο θα πληρώσει 81,30€ (με 16,26 λεπτά), αύξηση +13,55€.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ 2,3% το β’ τρίμηνο 2024 – «Μοχλός ανάπτυξης» οι επενδύσεις

Κατά 2,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2024 με τις επενδύσεις να αποτελούν τον «μοχλό» ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχ...

Αυξημένες κατά 50% οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο

Με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2023 κινήθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός τον φετινό Αύγουστο σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τον περα...

Φόρτωση άρθρων...