Από την Πέμπτη 14/12 άρχισε να κατατίθεται σε λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα. Μια απόφαση που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ακόμη επειδή ενισχύει τους φτωχούς και τα αδύναμα γενικά στρώματα.
[caption id="attachment_494306" align="alignleft" width="350"]
Είναι όμως πράγματι έτσι; Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα όπου καταγράφονται... καραμπινάτες αδικίες για τους συνανθρώπους μας.
Οι μεγαλύτερες αδικίες έχουν καταγραφεί γύρω από το θέμα των τεκμαρτών εισοδημάτων, στο θέμα των φιλοξενούμενων και στο ζήτημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
1. Φορολογούμενος με 3 ανήλικα παιδιά, εργάζεται μόνο ο ένας εκ των συζύγων, ο άλλος μακροχρόνια άνεργος, το εισόδημα του είναι γύρω στα 700 ευρώ. Έχει όμως ένα σπίτι πχ στα Σπάτα για να μένει και ίσως 2 σπίτια πατρικά πχ στην Καρδίτσα και μερικά χωραφάκια ή οικόπεδα στην...ορεινή Αργιθέα. Το σύνολο της αντικειμενικής αξίας ανέρχεται έστω 180.000,01. Ξεπερνάει το όριο των 180χιλ, άρα απορρίπτεται. Επειδή έχω προσωπικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση, μου έχει δηλώσει ότι τα πουλάει όλα με 50.000 και θα τον ευχαριστεί τον αγοραστή, σε όλη του τη ζωή.
2. Οικογένεια τριμελής ή και τετραμελής δηλαδή με 1 ή 2 ανήλικα παιδιά, το όριο ήταν 15750 και 18000. Στην περίπτωσή μας, εργάζεται ο ένας με μισθό Δημοσίου, δηλαδή 12-15000 ετησίως. Εισοδηματικά δικαιούται γιατί είναι κάτω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος. Έχει όμως ο άλλος σύζυγος που είναι άνεργος, στο όνομα του, το οικογενειακό αυτοκίνητο και ίσως και το σπίτι που μένουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει τεκμαρτό εισόδημα έστω 7000 ευρώ. Φορολογικά δεν είχε καμμιά συνέπεια, επειδή καλύπτονταν τα τεκμήρια από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Τι σκαρφίστηκαν όμως οι επιτελείς του ΥΠ.ΟΙΚ. Προσθέτουν το τεκμαρτό εισόδημα των 7000 ευρώ και έτσι εμφανίζουν εισόδημα 17-19000 και αποκλείουν χιλιάδες οικογένειες.
3. Με την άδικη φορολόγηση που ισχύει με βάση τα τεκμήρια, πολλά νοικοκυριά κυρίως ΑΝΕΡΓΩΝ έχουν καταφύγει στη λύση της φιλοξενίας, είτε πραγματικά, είτε εικονικά. Οικογένεια με 2 παιδιά και οι γονείς άνεργοι από το 2009 πχ. Με ένα σπιτάκι και ένα αυτοκίνητο στο όνομα του συζύγου έβγαζε τεκμαρτό εισόδημα 1000 ευρώ που σημαίνει 2000 ευρώ φόρο και 2000 ευρώ προκαταβολή, σύνολο 4000 που θα έπρεπε να πληρώσει το 2017 στην εφορία παρά το ότι έχει μηδέν εισόδημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι οι συνάδελφοι ψάχναμε να βρούμε τρόπο να αποφύγουμε αυτό το γεγονός και καταλήγαμε στη φιλοξενία από τους συνταξιούχους παππούδες, που στην ουσία έχει και αληθινή βάση γιατί με τη σύνταξη των παππούδων ζουν χιλιάδες νοικοκυριά! Ως λοιπόν φιλοξενούμενος δεν είχε το δικαίωμα υποβολής αίτησης αλλά έπρεπε να την υποβάλει ο παππούς. Αν είχε και η γιαγιά σύνταξη, στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν γινόταν δεκτή επειδή δεν καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Αν όμως είχε το δικαίωμα να υποβάλει μόνος του την αίτηση θα μπορούσε το μέρισμα να είναι περίπου 1000 ευρώ.
4. Άνεργος ενήλικας, μένει με τους γονείς του συνταξιούχους του ΟΓΑ, δεν μπορεί να κάνει μόνος του την αίτηση και να πάρει 450 ευρώ, την κάνει και συναινεί με τον πατέρα του που και αυτοί λόγω εισοδημάτων δικαιούνται 350χ2=700 ευρώ. Υποβάλλοντας την κοινή αίτηση τούς βγάζει κάτω από τα 800 ευρώ, αντί 350+350+450=1150 ευρώ.
5. Στα εισοδήματα προσμετρώνται πχ τα επιδόματα ανεργίας, έστω με μία μικρή απαλλαγή, το Α21 που μπορεί να το εισέπραξε κάποιος πέρσι και φέτος όχι, προσμετράται η αποζημίωση και τυχόν άλλα εισπραχθέντα ποσά που μπορεί να υπήρχαν το 2016 και να μην υπάρχουν το 2017.
6. Έχει γίνει μεγάλο μπέρδεμα με τα ΑΜΕΑ που φιλοξενούνται, δεν έχει βγει χωριστά αλλά προστίθεται στους κυρίους που φιλοξενούν.
Τα παραδείγματα που αναφέρω είναι λίγα από τα χιλιάδες παραπλήσια που είχαν σαν αποτέλεσμα να κοπούν πολλές αιτήσεις και χιλιάδες να μην μπουν στη διαδικασία υποβολής!
Αυτό με τις αντικειμενικές αξίες και τον λόγο απόρριψης, δεν θα μπορούσε να λάβει υπόψιν πχ τις εμπορικές, ή να λάβει υπόψιν την κύρια κατοικία που μένει, ή να έχει πιο μεγάλο όριο ίσως τα όρια της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ειδικά αυτό με τους φιλοξενούμενους, προσωπικά για μένα, δεν έχει καμμιά λογική.
Πώς γίνετε να κόβεις και να μην επιτρέπεις ΑΝΕΡΓΟ νέο να κάνει αίτηση ενώ άλλες περιπτώσεις αφήνεις ανεξέλεγκτα. Περίπτωση ΡΟΜΑ φιλοξενούμενος σε καταυλισμό, όπως και κάποιες άλλες χιλιάδες, να κάνει αίτηση και να εισπράττει 450 ευρώ αν είναι μόνος. Επίσης αν έχει οικογένεια και πάλι φιλοξενούμενος σε καταυλισμό να ξεπερνούν το χιλιάρικο!
Βέβαια υπάρχει και ακόμη η εκκρεμότητα των άνω των 70 ετών, όπου δήλωσε η κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται να γίνει αίτηση... Αναμένουμε!
Συμπέρασμα προσωπικό... Το μέρισμα το πήραν ελάχιστοι, το δικαιούνται τουλάχιστον τριπλάσιοι!
Νίκος Λιούτας
Οικονομολόγος - Λογιστής - Φοροτεχνικός
Παπανικολή 2 & Λεωφόρος Μαραθώνος 65 Γέρακας
Lioutastax@gmail.com
τηλ. 2106046611