Ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της νέας επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, καθώς από σήμερα αποκτούν δικαίωμα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 01.01.1987 και μετά.
Με αίτηση τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31.12.2023. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4826/2021 ιδρύθηκε το ΤΕΚΑ (teka.gov.gr), που σκοπό έχει τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης με εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών. Το ΤΕΚΑ, που σταδιακά πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ), μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γνωρίζει μια απρόσμενη επιτυχία, αφού στο τέλος του 2022 οι ασφαλισμένοι του έχουν υπερβεί τους 150.000 ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.
H νέα ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr ανοίγει αρχικά για όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να την μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ. Από τον Μάρτιο του 2023, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, κ.λπ.). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ σε αυτή την περίπτωση διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για τους νέους αναπτύσσεται διαρκώς. Και από την Πρωτοχρονιά του 2023, μπορούν πλέον με μία απλή αίτηση να εντάσσονται στο ΤΕΚΑ, εφόσον το επιθυμούν, οι νέοι και οι νέες έως και 35 ετών που ήδη εργάζονται. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους και στους νέους εργαζόμενους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους. Τα χρήματά τους δεν μπαίνουν σε ένα μεγάλο κορβανά που τα διαχειρίζεται το κράτος. Αλλά υπάρχει ένας ατομικός λογαριασμός όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να βλέπει πώς εξελίσσονται οι αποταμιεύσεις του σε σχέση με την επικουρική του σύνταξη».
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε: «Από 1η.1.2023 μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ όλοι όσοι ήδη εργάζονται, έχουν ήδη υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και είναι κάτω των 35 ετών. Η ηλικία τους, αποτελεί το διαβατήριο για τη μεταφορά των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων της επικουρικής ασφάλισης στο νέο Ταμείο. Το ΤΕΚΑ έχει διανύσει με επιτυχία έναν χρόνο λειτουργίας, πατώντας σε γερά θεμέλια, με σύγχρονες διοικητικές αντιλήψεις, λειτουργικές επιχειρησιακές διαδικασίες και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Το ΤΕΚΑ εξελίσσεται διαρκώς και φιλοδοξούμε να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ήδη στα μητρώα του κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του περιλαμβάνονται περίπου 150.000 ασφαλισμένοι και 65.000 εργοδότες. Εφαρμόζονται αρχές καλής διακυβέρνησης και υιοθετούνται βέλτιστες πρακτικές, με στόχο την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αμοιβαία δέσμευση μεταξύ του Ταμείου και των ασφαλισμένων του».
Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, σημείωσε: «Ένα χρόνο και 150.000 νέους ασφαλισμένους μετά, υλοποιούμε ένα ακόμα βήμα στη νέα επικουρική ασφάλιση. Από την Πρωτοχρονιά οι νέοι έως 35 ετών, οι οποίοι εργάζονται, μπορούν να αλλάξουν την επικουρική τους ασφάλιση, μεταβαίνοντας στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και αποκτώντας τον ατομικό τους λογαριασμό. Το 2022 ήταν το έτος που θέσαμε τις βάσεις του ΤΕΚΑ, το 2023 είναι το έτος που το ΤΕΚΑ ωριμάζει και επεκτείνεται. Θα ακολουθήσει εντός του 2023 η ανάπτυξη του βασικού επενδυτικού προϊόντος, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε προαναγγείλει».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης, δήλωσε: «Το ΤΕΚΑ αρχίζει τη χρονιά, δίνοντας σε νέους/ες έως 35 ετών που ήδη εργάζονται, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον ατομικό συνταξιοδοτικό τους κουμπαρά. Δομημένο στη βάση της διεθνούς πρακτικής και εμπειρίας πρωτοποριακών οργανισμών κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του πρώτου πυλώνα, το ΤΕΚΑ παρέχει τη δυνατότητα στη νέα γενιά, συμμετοχής σε ένα νέο αλλά δοκιμασμένο διεθνώς συνταξιοδοτικό θεσμό που φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης για τους συνταξιούχους».
Τι πρέπει να γνωρίζουν ασφαλισμένοι και εργοδότες;
Η διαδικασία αλλαγής φορέα επικουρικής ασφάλισης είναι εύκολη και απαιτεί μόνο μερικά κλικς. Για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης, οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ο οποίος είναι διαθέσιμος από τις οικονομικές υπηρεσίες του φορέα απασχόλησής τους. Επιπλέον πρέπει να μεριμνούν για την ενημέρωση του εργοδότη σχετικά με την αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης.
Αντίστοιχα, οι μη μισθωτοί με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης πρέπει να γνωρίζουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) τους, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Επιπλέον θα λαμβάνουν εφεξής διακριτό ειδοποιητήριο για την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΤΕΚΑ.
Σε περίπτωση άσκησης παράλληλης δραστηριότητας, αρκεί η δήλωση της μισθωτής δραστηριότητας και ο ΑΜΕ.
Με την οριστική υποβολή της σχετικής αίτησης, οι εργοδότες ενημερώνονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο Μητρώο Εργοδοτών. Η ενεργοποίηση της αλλαγής φορέα πραγματοποιείται τον μεθεπόμενο της αίτησης μήνα, ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος στους εργοδότες να αποτυπώσουν την αλλαγή ασφάλισης στην καρτέλα του εργαζομένου και να ξεκινήσουν την υποβολή διακριτής ΑΠΔ ΤΕΚΑ.
Επισημαίνεται ότι η αλλαγή του φορέα γίνεται μόνο μία φορά και δεν δύναται να ανακληθεί. Εφόσον οι ασφαλισμένοι επιλέξουν τη μετάβαση, τότε για το υπόλοιπο του εργασιακού και ασφαλιστικού τους βίου, θα υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΚΑ αντί για του e-ΕΦΚΑ.