Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν κρύα μπάνια, οι επιχειρήσεις χαμηλώνουν τους θερμοστάτες και τα μαγαζιά κλείνουν τα φώτα, προσπαθώντας να αποφύγουν τα blackouts και τα παγωμένα νοικοκυριά το φετινό χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Το Κρεμλίνο μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και τα «λουκέτα» σε πολλές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αυξάνουν την έλλειψη ενέργειας. Η μόνη λύση στο πρόβλημα, προς το παρόν, είναι η μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης, αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν όσο αυξάνονται οι τιμές χονδρικής.
Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, όπου σχεδόν το 50% των νοικοκυριών βασίζεται σε φυσικό αέριο για τη θέρμανσή του, είναι πιο εκτεθειμένες στην κρίση αυτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί, πια, να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τα κράτη-μέλη να σχεδιάζουν μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% το χειμώνα εάν η Ρωσία «κλείσει τις κάνουλες».
Ιδού ορισμένες από τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών για μείωση των ενεργειακών τους δαπανών:
Γερμανία
Το υπουργικό συμβούλιο του Καγκελάριου Scholz ενέκρινε πληθώρα μέτρων για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 1/5 το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα. Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση θέρμανσης ιδιωτικών πισίων, άρση της θέρμανσης ορισμένων τομέων δημόσιων χώρων, μείωση του θερμοστάτη στις επιχειρήσεις στους 19 βαθμούς Κελσίου, παύση της λειτουργίας εξωτερικού φωτισμού για τα μνημεία και τα δημόσια κτίρια και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων.
Γαλλία
Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron έχει θέσει στόχο μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% μέχρι το 2024. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πληθώρα working groups τα οποία επικεντρώνονται στην εύρεση ενεργειακών λύσεων στο δημόσιο τομέα, την αγορά ακινήτων, τον τομέα τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων.
Μέχρι τον Οκτώβριο, οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα κλείσουν τον εξωτερικό τους φωτισμό. Τα καταστήματα λιανικής θα μειώσουν το φωτισμό τους κατά 30% και θα χαμηλώσουν τους θερμοστάτες στους 17 βαθμούς Κελσίου.
Ιταλία
Το νέο πλάνο της ιταλικής κυβέρνησης ενδέχεται να λάβει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας την επόμενη εβδομάδα. Η ενεργειακή κρίση αποτελεί, πλέον, ένα από τα κύρια προεκλογικά ζητήματα των εθνικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου. Η κεντροαριστερά προτείνει έλεγχο των τιμών του ηλεκτρικού, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Giorgia Meloni της δεξιάς, η οποία ζητά μία πανευρωπαϊκή λύση.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέτρα ενημέρωσης, τα πλάνα της κυβέρνησης θα εμπεριέχουν μείωση των θερμοκρασιών σε νοικοκυριά και δημόσιες υπηρεσίες, μείωση των ενεργειακών δαπανών των καταστημάτων το βράδυ, επέκταση των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα και ενδεχόμενο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων.
Ισπανία
Οι Ισπανοί πολιτικοί έχουν ήδη υιοθετήσει σχέδιο που συμπεριλαμβάνει μείωση των ενεργειακών δαπανών των δημόσιων χώρων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσω αύξησης της θερμοκρασίας του κλιματισμού στους 27 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, οι θερμοστάτες το χειμώνα θα βρίσκονται «κολλημένοι» στους 19 βαθμούς Κελσίου, με εξαιρέσεις τα δωμάτια των ξενοδοχείων, τις κουζίνες εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Η φωταγώγηση των μνημείων και των καταστημάτων θα απαγορεύεται τα βράδια, ενώ τα μαγαζιά θα πρέπει να έχουν κλειστές τις πόρτες όταν λειτουργεί ο κλιματισμός.
Ελβετία
Η Ελβετία θα ζητήσει, αλλά δε θα επιβάλλει, τη μείωση των ενεργειακών δαπανών των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών κατά 15% από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο. Οι δημόσιοι χώροι θα χαμηλώσουν τους θερμοστάτες τους για να «δώσουν το σωστό παράδειγμα», σύμφωνα με τους ρυθμιστές.
Φινλανδία
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Sanna Marin προχώρησε σε έκκληση προς τους Φινλανδούς για μείωση των ενεργειακών δαπανών της χώρας, μέσω της μείωσης των εσωτερικών θερμοκρασιών, της αύξησης χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, περιορισμένων ντουζ και μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των ιδιωτών.
Σουηδία
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Magdalena Andersson θα προσπαθήσει να επανεπενδύσει $5,8 δισ σε πρόγραμμα βελτίωσης της μόνωσης των δημόσιων χώρων και νοικοκυριών, μέσω αλλαγής σε λιγότερο ενεργοβόρες βρύσες, μόνωση και ανακαίνιση παραθύρων και εξωτερικών θυρών και ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης μέσω αντλιών.
Δανία
H κυβέρνηση της πρωθυπουργού Mette Frederiksen δεν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους εκτός του πανευρωπαϊκού στόχου μείωσης των ενεργειακών δαπανών κατά 15%, τους οποίους έχει ήδη επιτύχει.
Η κυβέρνηση προτείνει στους Δανούς πολίτες το κλείσιμο της θέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τη μείωση διάρκειας των ντουζ, τη χρήση απλώστρων αντί για αυτόματα στεγνωτήρια και τη χρήση των λευκών συσκευών μετά τα μεσάνυχτα.
Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει θέσει καλοκαιρινούς στόχους, ενώ η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου τόνισε πως η χώρα θα έχει αρκετούς πόρους για το φετινό χειμώνα.
Αυστρία
Η Βιέννη έχει υποσχεθεί τη μείωση των ενεργειακών της δαπανών μέσω καθυστέρησης του χριστουγεννιάτικου εορταστικού φωτισμού, ενώ οι πίστες του σκι θα μειώσουν -επίσης- τις ενεργειακές τους δαπάνες. Σημειωτέον πως τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας πλησιάζουν το 80%.
Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα τον περασμένο Ιούνιο για μείωση των ενεργειακών δαπανών των δημόσιων κτιρίων κατά 10% σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η κυβέρνηση προσφέρει επιδοτήσεις σε εταιρείες που λαμβάνουν μέτρα μείωσης των ενεργειακών τους δαπανών και δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης.
Ιρλανδία
Η Ιρλανδία δε συμπεριλαμβάνεται στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αφού η χώρα εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσικού της αερίου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει καμπάνια μείωσης της ενέργειας ονόματι «Reduce Your Use».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις