Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Δημόσιο: Στα 3,2 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι οφειλές προς ιδιώτες και προμηθευτές

Οικονομία

Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ, έσπασαν και πάλι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024, παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για περιορισμό ή ακόμα και μηδενισμό των χρεών, όπως ζητούν οι δανειστές της χώρας. Ακόμα και την περίοδο της αυστηρής εποπτείας, το Δημόσιο δεν κατάφερε να εξαλείψει τα χρέη του προς τους προμηθευτές, στέλνοντας λάθος μήνυμα στην αγορά.

Τα «φέσια» του Δημοσίου, τα οποία φθάνουν το 1,4% του ΑΕΠ, προέρχονται περίπου κατά το ήμισυ από τα νοσοκομεία και ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και οι ΟΤΑ.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιούλιο, οι «κόκκινες οφειλές» του κράτους άγγιξαν τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων 605 εκατ. ευρώ από την Εφορία ανέρχονται συνολικά στα 3,2 δισ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2023 οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου –μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων– δεν ξεπερνούσαν τα 2,8 δισ. ευρώ. Όμως, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες, έφθασαν στο τέλος Ιουλίου τα 1,182 δισ. ευρώ από 1,165 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω πρακτικών πληρωμών από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους που παραβιάζουν την Οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών παρεμποδίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα χρέη των νοσοκομείων από 344 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2019 πριν την πανδημία, αυξήθηκαν στα 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, στα 606 εκατ. το Δεκέμβριο του 2021, στα 907 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 και στα 1,319 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα χρέη προς τους ιδιώτες, η «ακτινογραφία» δείχνει ότι:

  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 607 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί τον Ιούνιο και 525 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους έφθασαν τον Ιούλιο στο ποσό των 298 εκατ. ευρώ από 273 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2022 και 149 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης οφείλουν 305 εκατ. ευρώ στην αγορά από 162 εκατ. ευρώ που είχαν περιοριστεί τα χρέη τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Οι επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 552 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 661 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Από το χρέος του Ιουλίου τα 185 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, τα 297 εκατ. ευρώ έμμεσους φόρους, ενώ 116 εκατ. ευρώ κατατάσσονται στα μη φορολογικά έσοδα.
  • Στα 173 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επιστροφές που αναζητούν …παραλήπτες καθώς οι δικαιούχοι δεν εμφανίζονται για να εισπράξουν τους φόρους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο μήνυμα εκπέμπει η μείωση επιτοκίων από τη FED κατά 0,50% και γιατί... φόβισε τους επενδυτές

Οι αγορές προεξοφλούσαν τη μείωση των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και τα "γεράκια" της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, έκαναν το... χατίρι τους, στέλνοντας μάλισ...

Έρχεται αύξηση συντάξεων για πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους – Πόσα χρήματα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα πάρουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά πως η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5...

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε θα ξεκινήσει υποχρεωτικά σε τουρισμό και εστίαση - Τα πρόστιμα

Σε ισχύ βρίσκεται η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απα...

Φόρτωση άρθρων...