Μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις σε θέρμανση και ρεύμα ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσουν διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης και διπλασιασμό των επιδομάτων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο για οριζόντιες μειώσεις τιμολογίων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο αναμένονται στις 11 το πρωί. Το ξέφρενο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα για το τελικό ύψος του κόστους θέρμανσης το φετινό χειμώνα, αλλά και για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, σειρά αντίμετρων αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς η Κυβέρνηση ενεργοποιεί σε προτεραιότητα έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, σε συνέχεια και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη φετινή ΔΕΘ.

Στις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου εντάσσεται και η δημιουργία ενός Μόνιμου Μηχανισμού αναχαίτισης ραγδαίων αυξομειώσεων στο ενεργειακό κόστος, με δεδομένη και τη συνολική μετάβαση της ευρωπαϊκής ηπείρου σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας το 2050, με την εκπομπή μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου.

Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» για παροχές άναψε χθες η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάρι Σίμσον, η οποία ενθάρρυνε τις εθνικές κυβερνήσεις να παρέχουν αντίμετρα στην ξέφρενη κούρσα του ενεργειακού κόστους, ώστε να προσφέρουν άμεση βοήθεια σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και επιπρόσθετη στήριξη στην πλειοψηφία των καταναλωτών, κάνοντας χρήση και των εσόδων τους από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε η Ένωση θα παρουσιάσει δέσμη πανευρωπαϊκών αντίμετρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, με όλα τα διαθέσιμα «όπλα» προσέρχεται στην μάχη κατά της ενεργειακής κρίσης η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς προσανατολίζεται αφενός σε γενναίες παροχές στους καταναλωτές ως προς το ενεργειακό κόστος και αφετέρου στην επιπρόσθετη οικονομική στήριξη των ασθενέστερων νοικοκυριών, με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Το πλαίσιο, άλλωστε, των σημερινών ανακοινώσεων απασχόλησε χθες διεξοδικά το Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ώστε να οριστικοποιηθεί το πακέτο τιμολογιακής και εισοδηματικής στήριξης των πολιτών.

Ως προς τα αντίμετρα στο ενεργειακό κόστος, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε διπλάσια αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε 14 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα, διευρύνοντας το συνολικό πακέτο του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, φτάνοντας στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα αφορά στο τρέχον τετράμηνο (από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο), παρότι το διάστημα αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης προδιαγράφει την επέκτασή του και στους πρώτους μήνες του 2022.

Στο συνολικό πακέτο της Κυβέρνησης εντάσσονται και παροχές οριζόντιας μορφής στο φυσικό αέριο, της τάξης περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας τα κυβερνητικά αντίμετρα στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Στα σενάρια που εξετάστηκαν χθες, κατατέθηκε η απορρόφηση οριζόντια της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου απευθείας στους λογαριασμούς, παράλληλα με τη σημαντική διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να συμπεριλάβει φέτος και την μεσαία τάξη, αντίθετα με την παράδοση της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών τα προηγούμενα χρόνια.