Σωρευτική ανάπτυξη 6,4% αναμένεται να σημειώσει η Ελληνική οικονομία τη διετία 2022-2023, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχοντας ως ισχυρούς πυλώνες τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, την κατανάλωση και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως αναφέρει στην έκθεση της, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε έντονα το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,3% χάρη στην αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης και τη μερική ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου. Οι αφίξεις τουριστών διπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020, αν και εξακολουθούσαν να είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019. Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει σε όλα τα τμήματα της οικονομίας, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε σε επίπεδα προ πανδημίας (114 μονάδες) τον Φεβρουάριο του 2022 και ο δείκτης PMI βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.
Η δυναμική ανάπτυξης σε ολόκληρο τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα έχει επιβραδυνθεί το 2022, αλλά παραμένει σημαντική, με την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα να αυξάνεται (αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022). Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας στο 13,2% το δ' τρίμηνο του 2021, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010, και μειώθηκε περαιτέρω στο 11,9% τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει ανακάμψει σημαντικά στη διάρκεια του 2022, και διαμορφώθηκε στο 8,9% τον Μάρτιο. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ το 2021, εξαιτίας εκτεταμένων προγραμμάτων στήριξης λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με την ΕBRD, ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά υψηλό, στο περίπου 200% του ΑΕΠ, το σχετικά χαμηλό κόστος της χρηματοδότησης από την αγορά, έχει δώσει στο κράτος τη δυνατότητα να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Επιπλέον, τονίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την οικονομία, όχι τόσο μέσω άμεσων συνδέσεων, αλλά εμμέσως, μέσω υψηλότερων ενεργειακών τιμών (δεδομένης της υψηλής εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας), των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και πιθανώς των χαμηλότερων από ό,τι αναμενόταν τουριστικών αφίξεων, εάν η ύφεση επικρατήσει σε μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις