Μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων έπειτα από τις ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κράτους Δικαίου, Μάικλ ΜακΓκραθ, βρέθηκε σήμερα στην Ιρλανδία και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν.
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν το θέμα που κυριάρχησε, ενώ στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο Επίτροπος ΜακΓκραθ τόνισε πως η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα νέα εμπορικά μέτρα της Ουάσινγκτον θα είναι «πολύ προσεκτικά σταθμισμένη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Επίτροπος παρουσίασε επίσης μια αρχική εκτίμηση για τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών μέτρων στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, στηριγμένη σε διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία. Όπως ανέφερε, περίπου 380 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπαχθούν στους επιπλέον δασμούς που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει:
- 290 δισεκατομμύρια ευρώ προϊόντων που επηρεάζονται από τους λεγόμενους αντισταθμιστικούς (reciprocal) δασμούς,
- 26 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγωγών, που αφορούν δασμούς βάσει του άρθρου 232 των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, και
- 67 δισεκατομμύρια ευρώ προϊόντων που πλήττονται από τους ίδιους δασμούς για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
Συνολικά, το μέτρο αφορά περίπου το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις να φτάνουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως εκτιμά η Κομισιόν.
Επιχειρώντας να δώσει επεξηγήσεις για τη σχεδιαζόμενη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους αμερικανικούς δασμούς, ο ΜακΓκραθ τόνισε ότι, προς το παρόν, η εστίαση είναι «στην πρόληψη της ζημίας και όχι στην αντιμετώπισή της».
«Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα σενάριο όπου εξετάζουμε πιθανή (ζημία), και ενώ το συναίσθημα είναι άμεσο και η αβεβαιότητα έχει άμεσες επιπτώσεις, ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών είναι κάτι που θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει μέσω του συστήματος», επισήμανε ο ΜακΓκραθ.
Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Πέδρο Σάντσεθ να δημιουργηθεί ένα ταμείο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εταιρείες που πλήττονται, λέγοντας ότι είναι «πρόωρο».
«Όταν μιλάμε για ένα ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχουν πολλές πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Πρόκειται για πρόσθετες εισφορές των κρατών μελών; Είναι νέοι ίδιοι πόροι; Είναι συλλογικός δανεισμός; Είναι ανακατανομή πόρων από ένα μέρος του προϋπολογισμού σε ένα άλλο; Επομένως, δεν βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο, επειδή η εστίασή μας είναι στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Speaking to the press alongside @MichealMartinTD, I reaffirmed @vonderleyen ´s clear message:
The relationship between the U.S. and the EU is mutually beneficial.
Our unity is our strength. 🇪🇺
We are ready to negotiate.
We are ready to respond. pic.twitter.com/Bjps9fpb2r— Michael McGrath (@EUCssrMcGrath) April 3, 2025
Πόσο ακριβά θα πληρώσει η Ελλάδα τους δασμούς Τραμπ – Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές και οι κλάδοι που πλήττονται
JPMorgan: Οι δασμοί του Τραμπ θα βυθίσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση - «Θα εκτινάξουν τις τιμές στα ύψη»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις