Βροχή προστίμων από την εφορία που στέλνει χιλιάδες πράξεις Επιβολής Προστίμων (Π.Ε.Π.) για ελέγχους που έγιναν τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021 και αφορούσαν σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν σε επιτόπιους ελέγχους, όπου οι φορολογούμενοι και δη οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν διαπράξει παραβάσεις που αφορούν στη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στέλνει, με τη διαδικασία τους επείγοντος, πρόστιμα που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό! Μάλιστα, η έκδοση και η κοινοποίηση των εκκρεμών αυτών Π.Ε.Π. πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Με την ηλεκτρονική αποστολή των ειδοποιητηρίων για την επιβολή των προστίμων (με την κοινοποίηση των Π.Ε.Π.), οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που βρέθηκαν να έχουν διαπράξει τις παραβάσεις θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των προστίμων αυτών εφάπαξ έως και την 30ή μέρα μετά την κοινοποίησή τους.

Αν δεν πληρώσουν τα ποσά των προστίμων εμπρόθεσμα, εντός του 30ημέρου, αυτά θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θα μπορούν να τα διεκδικήσουν με την επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή με την επιβολή κατασχέσεων σε εισπράξεις από τρίτους, σε ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Όσοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι τα πρόστιμα τους επιβλήθηκαν αδίκως θα έχουν το δικαίωμα, εντός του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών από την κοινοποίησή τους, να ασκήσουν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα ή την εγκυρότητά τους.

Θα οφείλουν, όμως, να καταβάλουν το 50% των βεβαιωθέντων προστίμων κι αν δεν το πράξουν εντός του 30ημέρου, τα ποσά των οφειλών αυτών θα καταστούν ληξιπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση που η προσφυγή θα απορριφθεί από τη Δ.Ε.Δ., είτε με ρητή απάντησή της είτε σιωπηρώς, μετά την πάροδο 4 μηνών από την υποβολή της προσφυγής, ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια για να επιδιώξει την ακύρωση των προστίμων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τα πρόστιμα ανέρχονται στα ακόλουθα ποσά:

  • Στο 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ή στην αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, σε περίπτωση έκδοσης ανακριβών αποδείξεων. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος φορολογούμενος τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή χαμηλότερο από τα 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα
  • Σε 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή σε 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, εφόσον οι συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδόθηκαν αποδείξεις απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.