Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Eκκρεμείς συντάξεις: Ποιοι θα πληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας...

Προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θέλει τουλάχιστον 80.000 εν αναμονή συνταξιούχους να τους καταβάλλονται τον προσεχή Ιούνιο οι εκκρεμείς συντάξεις. Το σχέδιο που έχουν καταρτίσει υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ έχει δύο χρονικά ορόσημα, τα οποία προβλέπουν τα εξής:

Έως το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν απονεμηθεί όλες οι καθυστερούμενες συντάξεις για αιτήσεις της περιόδου Μάιος 2016 μέχρι και τέλος του 2019.
Για τους μήνες Μάρτιο με Ιούνιο να εκκαθαριστούν όλες οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις της διετίας 2020-2021.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απονομή και πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων ως εξής:

  • Συντάξεις αναπηρίας (εφόσον δεν υπάρχει καθυστέρηση στα ΚΕΠΑ).
  • Συντάξεις λόγω γήρατος με ένα Ταμείο.
  • Συντάξεις λόγω θανάτου με ένα Ταμείο.
  • Συντάξεις αναπηρίας/γήρατος/θανάτου με διαδοχική ασφάλιση.
  • Συντάξεις με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο Ταμεία.
  • Συντάξεις σε οφειλέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμψηφισμού της οφειλής (έως 20.000 ευρώ) με το ποσό της αναμενόμενης σύνταξης.

Στις πληρωμές που κάνουν τα Ταμεία δεν είναι μόνον οι παλιές εκκρεμείς συντάξεις, αλλά κάθε μήνα βγαίνουν και αποφάσεις από νέες αιτήσεις, κατά βάση εύκολες περιπτώσεις με ένα ταμείο ασφάλισης, ώστε να μην φορτώνονται στο στοκ κι άλλες υποθέσεις.

Πάντως, με τον ρυθμό απονομών του ΕΦΚΑ, έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό 90% οι υποθέσεις μέχρι το 2019, όμως απομένουν μερικές χιλιάδες για να κλείσει η χρονιά αυτή. Σε αυτές θα υπάρξουν και περιπτώσεις συντάξεων που δεν θα μπορέσουν να εκκαθαριστούν γιατί έχουν είτε δικαστικές εκκρεμότητες είτε είναι εξαιρετικά σύνθετες και με ελλιπή στοιχεία, οπότε θα κλείσουν όταν προσκομιστούν επιπλέον δικαιολογητικά από τους ασφαλισμένους.

Στις επικουρικές, ο στόχος είναι να κλείσουν 120.000 εκκρεμείς υποθέσεις μέσα στο 2022.

Ποιες υποθέσεις αφορά
Ως καθυστερούμενες (ή ληξιπρόθεσμες ως προς την έκδοση απόφασης) νοούνται οι αιτήσεις για τις οποίες παρήλθε ένα τρίμηνο χωρίς να έχει γίνει η απονομή της οριστικής σύνταξης. Με το κριτήριο αυτό (που το έθεσαν οι θεσμοί από τα μνημονιακά χρόνια και το διατηρούν στις αξιολογήσεις τους) σε εκκρεμότητα, χωρίς οριστική απόφαση ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 περίπου 81.000 συντάξεις.

Στις εκκρεμείς συντάξεις δεν προσμετρώνται οι αιτήσεις με χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό (διεθνείς συντάξεις), οι λεγόμενες «ανελαστικές» υποθέσεις που έχουν κολλήσει λόγω σοβαρών ελλείψεων, αλλά και οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, στις οποίες όμως έχει απονεμηθεί η σύνταξη από το φορέα με τον περισσότερο χρόνο και εκκρεμεί η προσαύξηση στη σύνταξη από το χρόνο παράλληλης ασφάλισης στο δεύτερο Ταμείο.

Τέλος, άλλη μια κατηγορία που δεν περιλαμβάνεται στις εκκρεμότητες, αλλά θεωρούνται εκκαθαρισμένες, είναι και οι αιτήσεις με απορριπτική απόφαση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2018 – 2019 ένα 20% των αιτήσεων απορριπτόταν, ενώ τελευταία το ποσοστό των απορριπτικών έχει πέσει στο 10%. Οι αιτήσεις που απορρίπτονται, όμως, επανέρχονται ως νέες και μπαίνουν στις ληξιπρόθεσμες αφού περάσει το τρίμηνο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε 1,8 εκατ. συνταξιούχους - Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Από 15 έως 85 ευρώ τον μήνα θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2025 οι συντάξεις για την πλειονότητα των συνταξιούχων. Η αύξηση θα είναι 2,4%, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό κα...

Φοροελαφρύνσεις «φέρνουν» τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή - «Μαξιλάρι» 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Παρακαταθήκη για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις, με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα, αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός, με το «μαξιλάρι» του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργεί η αντιμετώπιση ...

Φόρτωση άρθρων...