Από το δημόσιο τομέα ξεκινά το εθνικό σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ένα μέτρο που ανοίγει την βεντάλια της εξοικονόμησης ενέργειας, και βρίσκεται στον πυρήνα και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καταιγίδας.
Στις 10.00, οι κ.κ. Σκρέκας και Βορίδης θα ανακοινώσουν επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης στο Δημόσιο, καθώς η πρώτη "παρτίδα" δεν φαίνεται να ...περπατά.
Ενδέχεται μάλιστα να ανακοινωθούν και ποινές –όπως η απαγόρευση προσλήψεων επιπλέον υπαλλήλων - για τους δημόσιους φορείς που εξακολουθούν να κωφεύουν πέρα από τον αποκλεισμό τους από επιπλέον επιχορηγήσεις εν όψει του χειμώνα το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως δεν θα μπορούν να πληρώνουν ούτε τους λογαριασμούς τους.
Επιπλέον το υπουργείο εργασίας ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με έξυπνους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης άρα και του κόστους με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μετά τη ΔΕΘ. Άλλωστε ήδη ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει συναντηθεί με βιομηχάνους της ενέργειας ζητώντας τους να ετοιμάσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% τα οποία και θα εφαρμόσουν εφόσον παραστεί ανάγκη.
Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που ισχύει τώρα. Δηλαδή οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όχι μόνο για την πρώτη αλλά και την δεύτερη και την τρίτη κατοικία. Εδώ η κυβέρνηση θα περιμένει να δει προς τα που θα το... πάει η Ευρώπη για να προσαρμόσει τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν.
Με το υπάρχον καθεστώς από τα 1,9δισ€ των επιδοτήσεων για τον Σεπτέμβριο, τα 650εκατ€ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό κι αυτό μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων αναμένεται να είναι με βάση την κατανάλωση ώστε έμμεσα να αποτελεί και κίνητρο εξοικονόμησης.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό για να ζεσταθούν με ένα πλέγμα επιδοτήσεων και κινήτρων εξοικονόμησης ή αλλαγής καυσίμου με προσανατολισμό στο πετρέλαιο που ως έχουν τα πράγματα, είναι περίπου 6 φορές φθηνότερο. Μεταξύ των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης – που αφορά όλες τις μορφές θέρμανσης και όχι μόνο το πετρέλαιο – , ενδεχομένως και η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.
Στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα στην τροφοδοσία. Η χώρα άλλωστε προμηθεύεται Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του Turkstream ενώ προς το παρόν υπάρχει επάρκεια φορτίων LNG. Αν κλείσει κι αυτός ο αγωγός, τότε τα πράγματα αλλάζουν...