Την ένατη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 4,25% (από 4% προηγουμένως), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% (από 3,5% προηγουμένως) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% (από 4,25% προηγουμένως).

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όλη η προσοχή των επενδυτών, βέβαια, εστιάζει στο κατά πόσο η σημερινή παρέμβαση αποτελεί την τελευταία κίνηση σ΄ αυτή τη μακρά «διαδρομή» της νομισματικής σύσφιγξης, η οποία ξεκίνησε το 2022.

Άλλωστε, κανείς δεν είναι σίγουρος αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των μακροοικονομικών στοιχείων και ανάλογα με την πορεία των πληθωριστικών δεικτών.