Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Ένα βήμα πριν την ύφεση η Ευρωζώνη – Αυξάνεται η πίεση στο ευρώ

Οικονομία

Σε χαμηλό δύο δεκαετιών παραμένει το ευρώ, τη στιγμή που η Ευρωζώνη βρίσκεται ένα βήμα πριν την ύφεση. Κυμαινόμενο λίγο παραπάνω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο μετά από πρόσφατη μείωση υπό του επιπέδου αυτού, το νόμισμα αποτελεί «αλεξικέραυνο» της αυξανόμενης απαισιοδοξίας όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωζώνης.

Η πτωτική τάση αυτή οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και δη αυτή της Γερμανίας η οποία υποφέρει λόγω των μειωμένων ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Credit Suisse, η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στην Ευρωζώνη το επόμενο εξάμηνο έχει αυξηθεί στο 50%, ενώ η Goldman Sachs τονίζει πως η νομισματική ένωση ενδέχεται ήδη να βρίσκεται στην ύφεση αυτή. 

Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη είναι η πολιτική διαμάχη στην Ιταλία μετά από την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάριο Ντράγκι. Η S&P μείωσε τις εκτιμήσεις της για την αναμενόμενη ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας τη στιγμή που το spread των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων βρίσκεται σε υψηλό διετίας.

Σε ό,τι αφορά την αξία του ευρώ, το κοινό νόμισμα βρίσκεται σε χειρότερο σημείο από το 2012, όταν το χαμηλό του έτους είχε κυμανθεί στο $1,20/ευρώ. 

Οι JPMorgan και Radobank εκτιμούν πως η αξία του ευρώ-δολαρίου θα καταγράψει πτώση στα 95 σεντ/ευρώ λόγω της ενεργειακής κρίσης. Η εκτίμηση του Bloomberg για το τέλος του έτους κυμαίνεται στα $1,06/ευρώ.

Παρά τα αρνητικά αυτά δεδομένα, η Ευρωζώνη φαίνεται πως δε θα περάσει την ίδια κρίση διάσπασης που πέρασε πριν από μία δεκαετία. 

«Σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα η κρίση είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία. Βάσει άλλων είναι καλύτερη», τόνισε ο Θέμος Φιωτάκης, στέλεχος της BarclaysPlc, υπογραμμίζοντας πως «η κρίση είναι λιγότερο επιβλαβής όσον αφορά την ακεραιότητα του ευρώ ως νομίσματος, αλλά η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ενδέχεται να αποδειχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τότε».

Μεγάλο μέρος της μείωσης της αξίας του νομίσματος οφείλεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού. Σημειωτέον πως την περασμένη Παρασκευή, τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα της Γερμανίας υπέδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση τη στιγμή που τα πληθωριστικά δεδομένα της Ευρωζώνης υπέδειξαν υψηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό της τάξης του 8,9%.

Στα προβλήματα επιπροστίθεται και η διαφορά των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β. την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη, η Fed έχει προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της, συμπεριλαμβανόμενης της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μ.β. την περασμένη εβδομάδα.

Παρά την έλλειψη του φόβου διάσπασης της ενιαίας νομισματικής ένωσης, οι ανησυχίες τέτοιου είδους παραμένουν στο μυαλό ορισμένων αναλυτών. Ο ιδρυτής του macro hedge fund EDL, Edouard de Langlade τόνισε πως η διάσπαση της Ευρωζώνης είναι πιθανή, εκτιμώντας πως η ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου θα βρεθεί στα 80 σεντ/ευρώ. 

Η ΕΚΤ, όμως, έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση συναφών κινδύνων τέτοιου είδους, όπως την σύσταση νέου εργαλείου anti-fragmentation το οποίο θα προασπίσει την Ένωση ενάντια στον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς ομολόγων.

«Το σημερινό ρίσκο οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό», τόνισε ο Nicolas Frost, στέλεχος της Candriam, προσθέτοντας πως «το κυριότερο θέμα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει η ΕΚΤ χωρίς να δημιουργήσει κρίση χρέους. Πρόκειται για θέμα αποφυγής κρίσης, όχι επιδιόρθωσής της».

Ο ρόλος της ΕΚΤ, όμως, περιπλέκεται λόγω της αστάθειας της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Οι πρόωρες εκλογές θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο. Σημειωτέον πως στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η ακροδεξιά. Παρ’ όλα αυτά, η ηγέτης Giorgia Meloni πρόκειται να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες εάν βγει νικητής, σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές. Οι επενδυτές, παράλληλα, αναφέρουν πως η Ιταλία θα συνεχίσει να ακολουθεί τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις αφού δε θέλει να χάσει το πακέτο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τον αναλυτή της UBS Group, Rohan Khanna «η προηγούμενη κρίση της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία ήταν πολύ διαφορετική. Επρόκειτο για ένα σημαντικό ορόσημο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο κόσμος σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν του 2010 και δεν πιστεύω πως οι παλαιότερες κρίσεις έχουν σχέση με τις σημερινές».

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε 1,8 εκατ. συνταξιούχους - Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Από 15 έως 85 ευρώ τον μήνα θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2025 οι συντάξεις για την πλειονότητα των συνταξιούχων. Η αύξηση θα είναι 2,4%, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό κα...

Ν. Παπαθανάσης: Έγκριση χρηματοδότησης 682 επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μαζί με τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξι...

Φόρτωση άρθρων...