Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 700 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη

Οικονομία

Στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε τον Νοέμβριο ο λογαριασμός της Ευρώπης για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών, με τις χώρες του μπλοκ να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει έλευσης του χειμώνα και πτώσης της θερμοκρασίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021 προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. 

Πρόκειται για αύξηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση το αντίστοιχο ποσό που διατέθηκε τον περασμένο μήνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία διατέθηκαν άλλα 105 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζει να είναι αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πιο κοντά το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις έρχονται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα κρύες» σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Maxar.

Οι δαπάνες αυτές είναι σχεδόν ισοδύναμες με το πρόγραμμα έκδοσης κοινών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει την οικονομία της περιοχής από την πανδημία του κορωνοϊού. To Breuegel ζήτησε από την Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα ταμείο ενεργειακής κρίσης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα δεχθούν νέες πιέσεις ώστε να λάβουν πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra, που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης.

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος σε μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.

Ήδη έχουν διατεθεί περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, με τα περισσότερα από αυτά να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης. Αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και νοικοκυριά και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών βενζίνης στην αντλία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία έκτακτη σύνοδο τον Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων που θα στοχεύει στον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο τέθηκε σε αναμονή στην τελευταία σύνοδο καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν τις διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με το πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο έχει ως στόχο να διατηρήσει τις ροές από τη Ρωσία, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδά της.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε 1,8 εκατ. συνταξιούχους - Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Από 15 έως 85 ευρώ τον μήνα θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2025 οι συντάξεις για την πλειονότητα των συνταξιούχων. Η αύξηση θα είναι 2,4%, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό κα...

Φόρτωση άρθρων...