«Η αποζημίωση απολύσεως δεν θεωρείται μισθός, ώστε να υπόκειται στους περιορισμούς του ακατάσχετου και ασυμψήφιστου που ορίζει το άρθρο 664 του Αστικού Κώδικα». Αυτό είναι ένα από τα πολλά ανοιχτά παράθυρα που σφηνώνει η νομοθεσία στην εφορία για να μπορεί να κατασχέσεις κάθε πηγή εισοδήματος των οφειλετών στην εφορία, ξεπερνώντας τον σκόπελο του... ακατάσχετου!
ΠΗΓΗ: moneypress.gr
Τα εισπρακτικά μέτρα που έχει στην φαρέτρα της η εφορία για να “κυνηγάει” χρέη, δεν περιορίζονται στις εύκολα προσβάσιμες πήγες εσόδων, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά επεκτείνονται και στο τελευταίο ευρώ που μπορεί να εισπράξει ο οφειλέτης. Συγκεκριμένα για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια ΔΟΥ έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
-Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
-Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
-Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
-Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
-Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
-Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).
-Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
H ΑΑΔΕ θα αποστείλει μαζικά μηνύματα σε 200.000 οφειλέτες που έχασαν την ρύθμιση με τις 72 ή τις 120 δόσεις, σταματώντας να πληρώνουν τις δόσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Θα τους... υπενθυμίζει τη δυνατότητα που έχουν να επανενταχθούν στα σχήματα των ρυθμίσεων 72 ή 120 δόσεων, υποβάλλοντας αίτηση στις πλατφόρμες έως το τέλος Ιουλίου και καταβάλλοντας δυο μηνιαίες δόσεις, την τρέχουσα και άλλη μια δόση.
Να σημειωθεί ότι η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση. Ταυτόχρονα, όμως, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εντάξει εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
«Εξοικονομώ»: Γιατί το 30% των δικαιούχων εγκαταλείπουν το πρόγραμμα
Το ΔΝΤ προβλέπει «άτακτη» διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις