Μέχρι και σήμερα ως πολύτεκνη οικογένεια λογίζεται αυτή που έχει 4 παιδιά ή περισσότερα. Αυτό δείχνει να αλλάζει, καθώς όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν τέτοιο αριθμό παιδιών, ενώ όλο και περισσότερο αυξάνονται οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.
Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οξύτατο και η Πολιτεία αναζητεί τρόπους να αναστρέψει αυτή την κατάσταση ή τουλάχιστον να φρενάρει, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, τη συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, την επέκταση των προνομίων πολυτέκνων και στους τρίτεκνους.
Ωφελημένες εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 200.000 οικογένειες τριτέκνων, που θα ενταχθούν σε μόνιμη βάση στην κατηγορία των πολυτέκνων, λαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια.
Στις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για τις επικείμενες αλλαγές περιλαμβάνεται η νομοθετική ρύθμιση που θα συμπεριλάβει τις τρίτεκνες οικογένειες στην πολυτεκνία. Η αλλαγή αυτή θα ισχύει ακόμα και για όσες οικογένειες έχουν τέκνα που τελειώνουν σπουδές, τα οποία σήμερα βγαίνουν από τη λίστα των δικαιωμάτων.
Τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι τρίτεκνες οικογένειες αφορούν:
- την αυξημένη μοριοδότηση στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο,
- το μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες,
- μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος,
- αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά,
- την απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ,
- τις άδειες ταξί,
- εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη,
- την οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού,
- την προστασία της μητρότητας από απόλυση,
- μειωμένα δικαστικά έξοδα και μειωμένα εισιτήρια σε ΜΜΜ και πλοία,
- μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και θέατρα, κατά περίπτωση,
- την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές με ειδική μοριοδότηση,
- μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γενικότερο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος εντάσσεται και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για την επέκταση των επιδομάτων των πολύτεκνων αγροτισσών και ελεύθερων επαγγελματιών, με όσες έχουν ένα ή δύο παιδιά.
Εκτός από τα παραπάνω, σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση των γεννήσεων και τη στήριξη της οικογένειας, όπως:
- η άρση των αντικειμενικών (οικονομικών, πρακτικών και ψυχολογικών) εμποδίων που αποτρέπουν άνδρες και γυναίκες από το να δημιουργήσουν οικογένεια ή να πετύχουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών,
- η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση της απασχόλησης, ώστε να μετριαστούν οι δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της μείωσης του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας.
Τέλος, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό θα προβλέπονται μέτρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και της ενθάρρυνσης της απασχόλησης ατόμων άνω των 55 ετών.