Αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες. Το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να αλλάξει άμεσα το «μοντέλο» του επιδόματος. Σε πρώτη φάση η αλλαγή θα γίνει πιλοτικά σε σχεδόν 10.000 δικαιούχους επιλεγμένων περιοχών της χώρας.
Το επίδομα θα αλλάξει αρκετά και αναμένεται η σύνδεσή του τόσο με τον μισθό που είχε ο άνεργος όταν εργαζόταν, όσο και την προϋπηρεσία του. Η λογική του «νέου μοντέλου» του επιδόματος ανεργίας, έχει να κάνει με το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου να περιοριστεί το σοκ που δέχεται ένας εργαζόμενος όταν μένει εκτός αγοράς.
Τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου του επιδόματος
Αν και το ποσό που θα λαμβάνουν οι άνεργοι θα σχετίζεται με τον κατώτατο μισθό, εντούτοις θα συνυπολογίζεται τόσο η προϋπηρεσία, όσο και οι αποδοχές του.
Σήμερα, το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% των κατώτατων αποδοχών. Με την υιοθέτηση του νέου σχεδίου το επίδομα ανεργίας για τους πρώτους τρεις μήνες καταβολής του, θα διαμορφώνεται στα 580 ευρώ και πάνω σε αυτό το ποσό θα υπάρχει προσαύξηση από 10% έως και 30%, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών που είχε ο άνεργος όταν εργαζόταν, αλλά και την προϋπηρεσία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ανεργίας θα έχει τα εξής δύο χαρακτηριστικά:
- Θα χορηγείται ένα ποσό με βάση τον κατώτατο μισθό (σ.σ.: το οποίο θα είναι ίδιο για όλους) που θα μειώνεται με το πέρασμα των μηνών (το μεγαλύτερο τμήμα του θα δίνεται τους πρώτους 3 μήνες μετά την απόλυση)
- Πάνω σε αυτό το «βασικό» ποσό θα καταβάλλεται και bonus ανάλογα με προϋπηρεσία και τον μισθό του απολυμένου.
Πώς θα διαμορφώνεται το τελικό ποσό του επιδόματος
Το ποσό που θα χορηγείται με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό και θα είναι ίδιο για όλους, θα διαμορφώνεται ως εξής:
- Για το πρώτο τρίμηνο : 70% του κατώτατου μισθού = 580 ευρώ
- Για το δεύτερο τρίμηνο: 60% του κατώτατου μισθού = 498 ευρώ
- Για το τρίτο τρίμηνο: 55% του μισθού = 456 ευρώ
- Και για το τέταρτο τρίμηνο: 45% του μισθού = 373 ευρώ
Το σύνολο του ποσού σε δωδεκάμηνη βάση παραμένει το ίδιο κοντά στα 7.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα όμως θα υπάρχει και ποσό bonus που θα προστίθεται στο «βασικό» επίδομα ανάλογα με:
- την προϋπηρεσία άνω των 3 ετών
- τον μισθό
Αυτό θα οδηγεί σε αύξηση του τελικού ποσού που θα λαμβάνει ο άνεργος κατά 10% ως 30%. Ακόμα, θα υπάρχει και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος, καθώς από την πανδημία έως και σήμερα αρκούν πέντε μήνες εργασίας (125 ημέρες εργασίας) και αναμένεται να επιστρέψουμε στην αρχική προϋπόθεση 10 -12 μήνες δουλειάς (250 – 300 ημέρες εργασίας) για να λάβει κάποιος το επίδομα ανεργίας.
Τι θα γίνει με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων
Επίσης, η ΔΥΠΑ επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων (σήμερα 200 ευρώ) με το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ) μετά την παρέλευση 12 μηνών στην ανεργία (δηλαδή μετά την διακοπή του επιδόματος ανεργίας).
Έτσι πρακτικά ένας απολυμένος μπορεί να εισπράττει επίδομα για 24 μήνες (αρχικά ανεργίας και μετά μακροχρόνιας ανεργίας).
Αυτό που εξετάζεται είναι να συγχωνευθούν, ώστε το επίδομα ανεργίας να δίνεται με κλιμακωτό ποσό και για περισσότερους από 12 μήνες υπό προϋποθέσεις.
Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει σύνδεση του ανέργου με τα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων που αναπτύσσονται από τη ΔΥΠΑ.
Για το διάστημα που θα συμμετάσχει στα προγράμματα, το επίδομα ανεργίας θα μειώνεται ή θα αναστέλλεται η καταβολή του.
Επίδομα τέκνων: Ποιοι μένουν εκτός και γιατί
Fitch: Αναμένει ισχυρή άνοδο για την ελληνική οικονομία φέτος αλλά και το 2025
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις